Zodra het ook maar iets kouder wordt, kan dit gerecht niet ontbreken: kaasfondue. Het is dan ook een echte klassieker onder de winter(sport)-gerechten. Maar welke wijn hoort bij kaasfondue?
Witte wijn
En dan is natuurlijk de vraag: rood of wit? De lekkerste wijn bij kaasfondue is toch echt frisse en knisperend witte wijn. Dit geldt voor het bereiden van de kaasfondue, maar ook als je graag een glas wijn naast de fondue drinkt. Denk aan Muscadet, Sauvignon Blanc, Chablis, droge Elzas (Pinot Blanc of Riesling), of Grüner Veltliner. Een mooie tegenhanger door de frisse zuren voor de relatief zware maaltijd. Boterige wijnen zoals houtgerijpte Chardonnay of mousserende wijnen als Cava en Prosecco kan je het beste vermijden.
Rode wijn
Wil je toch echt liever rode wijn bij de kaasfondue of op zoek naar een vervanger voor witte wijn? Drink het dan alleen erbij en meng geen rode wijn door de fondue. Schenk ook geen krachtige rode wijnen met veel tannines, want deze zijn te overheersend in combinatie met de fondue. Ga eens voor een licht en fruitige rode wijn. Denk aan Gamay uit Beaujolais of een Pinot Noir uit Bourgogne. Verrassend lekker!
Welke kaas voor kaasfondue?
Vaak vormt Emmentaler of Gruyere de basis van de kaasfondue. Deze kan je eventueel aanvullen met gorgonzola, geitenkaas, camembert, oude of jong belegen kaas. Een andere handige tip is dat de kaas het beste matcht met een wijn uit de regio. Zo past Zwitserse kaasfondue uitstekend bij Zwitserse, Oostenrijkse of Duitse wijn. Kies je als basis een Franse kaas? Ga dan ook voor een Franse wijn.
Op zoek naar een lekker kaasfondue recept? Bekijk hoe je deze Italiaanse kaasfondue maakt!