Proeven jullie echt élke dag? Jullie doen toch geen blinddoek om? De afgekeurde wijnen, wat gebeurt daarmee? Zomaar een greep uit de vele vragen van klanten over hoe we wijn selecteren. Blind proeven, dat wekt kennelijk de nieuwsgierigheid op! Vandaar dit kijkje achter de schermen. Hieronder lees je een verslag vanuit onze proefkamer van een typische week. Hierna weet je écht alles!
Maandag
Direct aan de bak!
Wijn proeven op de vroege maandagochtend? Niet iedereen start de werkweek op deze wijze. Wij wel! Want maandag is ‘nieuwe binnenkomsten-dag’.
Elke wijn die binnenkomt in het magazijn wordt grondig aan de tand gevoeld om te checken of-ie nét zo goed is als tijdens het selecteren. Soms zijn dat bekende succeswijnen, zoals La Pauline, Le Commandeur, Numéro 20 Rosé, of de Monbellezio Cioccolata waarvan nieuwe partijen binnen zijn gekomen.
Dit is trouwens één van de weinige proeverijen die niet blind verloopt. Het gaat hier immers om controleren, niet om selecteren. Staan er elke maandag nieuwe binnenkomsten op de proeftafel? Alleen hartje zomer, wanneer Italië, Frankrijk en Spanje ‘op slot gaan’, komt het voor dat we een maandag zónder proeven beginnen
Line-up van nieuwe binnenkomsten
DHL, DPD, UPS, TNT: de internationale pakketbezorgers zijn hier kind aan huis
Dinsdag
Monsterdag
Typisch de dag waarop proefflessen van wijnboeren binnenkomen. DHL, DPD, UPS, TNT: de internationale pakketbezorgers zijn hier kind aan huis. Uitpakken, inschrijven van de monsters en de flessen koel en donker wegzetten: dat is een echte dinsdagklus. Totdat de inkopers Gerrit en Jaap terugkomen van hun wijnreizen om ze dan samen met het proefpanel door te proeven.
Het zijn er dit keer opvallend veel. Er staat voor morgen dan ook een grote Bordeaux selectieproeverij op de rol! En deze week staat donderdag in het teken van het Vatencollectief – met een hele zwik aan verse vatmonsters die popelend wachten op ons oordeel.
De nieuwe binnenkomsten van gisteren worden nog éénmaal doorgeproefd. Vaak met andere collega’s erbij – en zéker als het om een compleet nieuwe wijn gaat. Hoe breder het enthousiasme, hoe beter!
Woensdag
Blind proeven in de praktijk
Gerrit – onze inkoper voor onder andere Bordeaux – is al vroeg in de weer met het klaarzetten van een belangrijke selectieproeverij: rode Bordeaux, rechteroever voor De Wijnkoers (de exclusieve wijnstudiegids voor Premium leden). De glazen worden gevuld, de nummers worden erbij geschreven. Vervolgens verdwijnen de flessen achter de rolluikjes bij corresponderende nummers. Pas dán mag het proefpanel naar binnen...
Ongeveer zestig wijnen worden zo blind aan de tand gevoeld. Met gegarandeerd paarse tanden tot gevolg. It’s a dangerous job, but somebody’s got to do it!
De glazen zijn gevuld en genummerd, de flessen zijn uit het zicht: het blind proeven loopt ten einde. Van de twee lege proefglazen zou je je kunnen afvragen: “waren dat ‘toevallig’ de lekkerste wijnen?”
Dus zo gaat dat in de praktijk; natúúrlijk niet met blinddoek op. We weten wel wát we proeven. In het geval van de rode Bordeaux, weten we dat het gaat om de rechteroever. En wel satelliet-Saint-Émilion, zoals Lussac, Montagne, Puisseguin, maar ook uit Saint-Émilion zélf inclusief Grands Crus. We weten echter niet wélke chateaus er op de tafel staan. Doordat we zodoende niet letten op de etiketten, krijgt alléén de kwaliteit in het glas onze volle aandacht. Winnen nieuwe oogsten van eerder geselecteerde chateaus wederom of ontdekken we een nieuwe ‘Rising Star’?
Als iedereen is uitgeproefd, halen we de flessen achter de luikjes vandaan en plaatsen we ze bij de corresponderende glazen. De punten en later ook de proefnotities worden vergeleken, de winnaars worden aangewezen. Het onderhandelen met de winnende chateaus kan beginnen!
Benieuwd naar de conclusies van deze proeverij? Word Premium lid! Want dan ontvang je vier keer per jaar de studiegids De Wijnkoers en kun je de winnaars van álle selectieproeverijen voor extra lage prijzen mee-importeren
In totale stilte (om elkaar niet te beïnvloeden) werken de proefpanelleden alle glazen af. Hier werden overigens
witte en rode wijnen uit Sicilië en Sardinië geproefd – voor een andere Wijnkoersstudie
De uiteindelijke winnaar van het model ‘Grand Cru Saint-Émilion/Pomerol’ 2023 in drie samenstellingen: 100% Merlot, 100% Cabernet Sauvignon en een blend van respectievelijk 70% - 30% – die we later hebben laten aanpassen naar 80% - 20% voor nóg meer rijke Merlot-weelde.
Donderdag
Vatencollectief D-Day
Dieppaarse wijnen op het programma! Tandenborstel mee! Want we willen thuiskomen zonder paarse tanden en lippen. Wat proeven we? Diverse jonge, krachtige rode wijnen voor het Vatencollectief.
Met het Vatencollectief zet wijnbeurs.nl al sinds 1986 de wijnwereld op z’n kop. Het Vatencollectief geeft je namelijk de sensaties van beroemde (dure) wijnen, maar dan zónder de hoge prijzen. Hoe? Dezelfde druiven, dezelfde luxe rijping op eikenhouten vaten, maar dan uit een ander gebied. En dus véél lagere prijzen.
Vandaag heeft inkoper Jaap een aantal vatmonsters klaargezet van Zuid-Franse wijnboeren die door de eerste selectierondes zijn gekomen. Het zijn series met diverse Merlots en Cabernet Sauvignons van de nog piepjonge oogst 2023. Welke zijn de beste voor het model ‘Grand Cru Saint-Émilion/Pomerol’? En welke voor het model ‘Grand Cru Médoc’? Vandaag moet er een knoop worden doorgehakt. Dan kunnen de winnende wijnen verder gaan uitrijpen in de vaten van het collectief…
Na de Vatencollectiefproeverij: zelfs aan de overgebleven druppels in de glazen kun je zien hoe rijk de rode vatmonsters van de oogst 2023 zijn.
Benieuwd naar deze winnaars en benieuwd hoe koopwaardig ze zijn ten opzichte van échte Grands Crus? Lees hier meer over het Vatencollectief!
Van het Vatencollectiefmodel ‘Super Bourgogne’ trokken we hieronder uit ons wijnarchief flessen open van de oogst 2021 en 2022 om het gewenste smaakprofiel weer even vers in het hoofd te hebben; op de achtergrond diverse vatmonsters van de oogst 2023 die meedongen naar dit profiel.
Vrijdag
Kelderservicedag
Wat is er toch met onze collega Jim aan de hand? Hij is zeker al een uur aan het zoeken naar diverse flessen voor de Kelderservice. Dat is jaarlijkse update van onze digitale wijngids. Daarin kun je in één opslag zien hoe het zit met de wijnen die bij ons hebt gekocht: nu drinken, of toch nog even bewaren?
Om de Kelderservice up-to-date te krijgen, proeven we elk jaar zo’n 400 wijnen uit onze eigen ‘archiefvoorraad’. En zoals bij de loodgieter de kranen lekken, zo is deze voorraad bij ons een nogal ongeorganiseerd zooitje. Jim appt ons vanuit de bonte wirwar aan dozen en rekken met het verzoek of we hem kunnen helpen met het zoeken naar de nog ontbrekende flessen.
Daaraan geven we natuurlijk gehoor. Vooral veteraan Franz weet waar die laatste flessen liggen. We kunnen beginnen aan het slotakkoord van deze mega-klus!
Fascinerend: het gaat om stoffige flessen die – met de kurk er nog in – door ons soms op het ‘randje’ of er zelfs overheen worden ingeschat. Ondanks deze scepsis vooraf, zijn we vaak aangenaam verrast over hoe prachtig de meeste van onze wijnen zich ontwikkelen. Ook de Kelderservice ontvangen? Lees hier meer.
Een mooi einde van een drukke proefweek…
‘En al die afgekeurde wijnen?'
'Wat doen jullie daarmee?’
Zoals beloofd, het antwoord op die meest gestelde klantvraag. Al die proefflessen, tsja… Daar kunnen we maar één ding mee doen: de gootsteen.