U weet wat voor wijnen u graag drinkt: waar ze vandaan komen, welke druivenrassen het zijn, waar ze lekker bij smaken, enzovoorts. Maar hoe kunt u deze wijnen het beste omschrijven? Het kennen van wijntermen helpt u bij het ontcijferen van wijnomschrijvingen én zorgt ervoor dat u vol zelfvertrouwen de juiste wijn koopt! Wij zetten daarom de meest voorkomende wijntermen op een rijtje. Lees snel verder..
Afdronk
De smaakindruk na het proeven van de wijn om zo de kwaliteit van de wijn te bepalen. Hoe intenser en langer de afdronk waarneembaar is, des te beter is de wijn.
Aroma
Het aroma, voor het grootste deel afkomstig van de druif, omvat het geheel van afzonderlijke geuren. Een deel van het aroma verdwijnt tijdens de gisting en door verloop van tijd. Dankzij de aroma’s kennen we fruitige wijnen, aardse wijnen (die vaak smaken naar champignons, struikgewas, tuinaarde of herfstbladeren), specerijen wijnen (dit zijn vaak aroma’s van kaneel, kruidnagel, zwarte peper en Indische specerijen), kruidige wijnen (denk bijvoorbeeld aan rozemarijn en Provençaalse kruiden).
Appellation
Dit is de herkomstbenaming waarin is bepaald welke druif gebruikt moet worden, hoeveel hectoliter de opbrengst mag zijn en wat de geografische begrenzing is.
Blend
Dit is een wijn die gemaakt is van verschillende druivenrassen.
Bottelen
Dit is simpelweg het vullen van de fles. Dankzij het bottelen wordt de wijn luchtvrij bewaard, waardoor de wijn langer houdbaar blijft dan in een vat.
Bouquet
Het woord bouquet wordt veelvuldig gebruikt in onze proefnotities en omvat alle verschillende geuren van een wijn. Bij jonge wijnen wordt gesproken van aroma, bij oudere wijnen van bouquet. Een krachtig bouquet wordt ook wel aangeduid met ‘een volle neus’. Tot bouquet behoren onder andere aardse, bossige, dierlijke en kruidige geuren.
Decanteren
Het overschenken van de wijn in een karaf. Hierbij worden wijnen met depot gescheiden van hun bezinksel Het nadeel is dat oudere wijnen hierdoor juist teveel lucht krijgen en oxideren. Ze verliezen zo redelijk snel hun subtiele geur en smaakstoffen.
Domaine
Een Franse term voor een bezitting, huis of kasteel dat wijn produceert. Deze term komt veel voor bij wijnen uit de Bourgogne.
Gist
Eencellige micro-organismen die van nature voorkomen op de schil van de druif. Zij brengen de alcoholische gisting op gang en zijn onmisbaar bij de bereiding van wijn.
Nieuwe Wereld
Het geheel van wijnlanden die niet bij de oude Europese wijnlanden horen. U kunt hierbij denken aan Chili, Australië en Argentinië. Het woord ‘nieuw’ betekent niet dat deze landen nog maar net begonnen zijn met het maken van wijn. In Zuid-Afrika en Chili bijvoorbeeld vindt al eeuwenlang wijnbouw plaats. Het woord ‘nieuw’ duidt op het moment dat de nieuwe wijnlanden een belangrijke plaats hebben ingenomen op de markt, en de vernieuwende opvattingen van deze landen over wijnbouw en wijn. Onder de oude wijnlanden horen wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië.
Ongefilterd
Niet gefilterde wijn, waarbij droesem nog onder in de fles aan te treffen is.
Op dronk
Wanneer een wijn genoeg rijping heeft gehad om drinkbaar te zijn. De meeste wijnen zijn bij het bottelen al drinkbaar. Sneller op dronk betekent minder voorraadvorming en geschikt voor dagelijks gebruik.
Sommelier
Wijnkelner of wijnober die zich gespecialiseerd heeft in wijn en wijn-spijscombinaties en die in restaurants verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop van wijn. Wilt u meer weten over sommeliers? Dan raden wij u de documentaire SOMM van harte aan. SOMM is een documentaire waar vier sommeliers op de voet worden gevolgd bij de voorbereiding van het prestigieuze en ontzettend moeilijke examen voor Master Sommelier.
Tafelwijn
Laagste categorie wijn: een eenvoudige, lichte wijn die bedoeld is om te drinken bij het eten. Meestal vindt u op het etiket van de wijn uitsluitend het land van herkomst.
Tannine
Tannine staat ook wel bekend als looizuur. Het is afkomstig uit de pitten van de druivenschillen en soms ook uit houten vaten. Vooral rode wijn kan tannines bevatten. Tannines zorgen ervoor dat de wijn stabiliseert en voorkomen dat er oxidatie bij de wijn komt. Tannines smaken bitter en stroef, maar verzachten met de jaren. Hoe jonger de wijn, hoe aanweziger de tannines zijn.
Terroir
Bij het begrip terroir denken we aan omgevingsfactoren in de wijngaard die een duidelijke invloed hebben op de druivenstokken en de te maken wijnen. Het terroir omvat een aantal natuurlijke elementen, zoals samenstelling van de bodem, plaatselijk klimaat, de hellingsgraad van de wijngaarden, de ligging ten opzichte van de zon en de juiste druivenaanplant. Een goede tot zeer grote wijn heeft als voorwaarde dat hij alleen gemaakt kan worden door een voortreffelijke combinatie van druif en terroir.