Als liefhebbers ons vragen welke wijn er echt niet op de kersttafel mag ontbreken, dan is het antwoord: de Massimo Firelli Susumaniello. Inmiddels één van de meest geliefde wijnen van onze klanten én ook bij ons proefpanel. Vorig jaar raakten proefpanelleden Franz Lampe en Paul van Boxstael al niet over deze bijzondere Italiaanse rode wijn uitgepraat:
Deze video is voor de corona-tijd opgenomen.
Proefnotitie: Massimo Firelli Susumaniello Prestige
Dik purperrood/zwart met trage tranen aan het glas. Beloftevol van geur vol zoet donker fruit, cassis, vanille en mokka. Krachtig en gebald van smaak met enorme complexiteit. Eindeloos lang. Vol kersen, zwarte bessen, espresso, ceder en vanille. Stevig gespierd, satijnzacht en romig. Sensationeel mooie krachtpatser met de fruitrijkdom van Châteauneuf en de romige zoetweelde van Amarone. Uit topjaar 2019.
Sensationeel mooie kerstwijn van zeldzame druif.
100% Susumaniello 14.5% alc.
Lekker bij pasta met rijke sauzen, geroosterd vlees en Parmezaanse kaas.
Susumaniello
Tot vier jaar geleden hadden zelfs onze ervaren proevers nog nooit van de Susumaniello druif gehoord. Het was proefpanellid Tineke die een fles als trouvaille van haar wijnreis had meegenomen. Eenmaal op de proeftafel beland, waren de proevers met stomheid geslagen. Wát een smaaksensatie. Het bleek één van de meest zeldzame en oeroude druivenrassen ter wereld te zijn die tot voor kort bijna was uitgestorven. Hij staat alleen nog aangeplant in de hak van Italië rond Salento in Puglia. Slechts een handvol wijnmakers maken er nog wijn van met veel succes!
Leuk weetje: de naam is afgeleid van het woord 'Somarello', wat Italiaans is voor ezel. Vroeger waren het namelijk deze dieren die zorgden dat de druiven van de wijngaard naar de gistkuip werden vervoerd.