Wist je dat...? De Brit Dan Rylands al in 1889 het patent op de schroefdop registreerde? Het duurde echter nog een tijd voor de schroefdop ook op wijnflessen werd geschroefd. Feit is dat wijnen met een schroefdop een slecht imago hebben. De vooroordelen over deze flessen gaan vaak verder dan dat een schroefdop minder elegantie uitstraalt dan een kurk. En dat is zonde.
Kurk of schroefdop?
Velen hebben het idee dat wijnflessen die afgesloten zijn met een schroefdop minder goed zijn. In het blog van vandaag antwoord op de volgende vraag: zijn wijnen met een schroefdop van mindere kwaliteit dan wijnflessen met een kurk. Nonsens of waarheid? Er is eigenlijk geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wat is beter, kurk of schroefdop?’. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.
Voordelen schroefdop:
- Simpel te openen. En te hersluiten! Waardoor ook na het openen gemakkelijk te vervoeren.
- Minder kans op ‘goût de bouchon’, in het Nederlands ook wel ‘kurk’. Het beruchte ‘kurk’ kan zich ontwikkelen door een schimmel of bacterie, waarvan de beginselen in de wijn gekomen kunnen zijn door niet schone kurken of rijpingsvaten.
- Er kan vaak geen zuurstof bij de wijn komen. Dat kan vooral voor lichte rode, witte en mousserende wijnen een belangrijk voordeel zijn. Zij zijn namelijk al ‘uitgerijpt’ in het vat en blijven langer jong en fris als er geen zuurstof meer bijkomt! Er zijn nu ook schroefdoppen op de markt die een kleine hoeveelheid doorlaten, wat precies genoeg is om de wijn door te laten rijpen.
- Wijnen met een schroefdop kunnen staand bewaard worden. Wijnflessen met een kurk moeten liggend bewaard worden, om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Als dat gebeurd, krimpt de kurk en kan er meer zuurstof bij de wijn komen.
Nadelen schroefdop:
- Je gaat dineren in een restaurant. De sommelier komt met de gekozen fles wijn, ontdoet deze vakkundig van de kurk en schenkt een mooi glas in. Of: de sommelier draait de dop open schenkt een mooi glas in. De eerste optie is een stuk charmanter. Oftewel: een schroefdop doet af aan het ‘wijn gevoel’.
- Er kan geen zuurstof bij komen. Ik hoor je denken: ‘staat dit argument niet ook bij de voordelen?’ Klopt! Maar sommige wijnen hebben dat beetje zuurstof dat door de kurk komt juist nodig om verder te evolueren.
Conclusie
Te concluderen is dat wijnen met een schroefdop niet per se van mindere kwaliteit zijn. Feit is wel dat grote bewaarwijnen waarschijnlijk altijd met een kurk afgesloten zullen worden, omdat zij zich in de fles nog verder moeten ontwikkelen. Lichte rode, witte en mousserende wijnen hebben daarentegen juist profijt van een schroefdop, omdat die hun houdbaarheid vergroot. Wist je dat...? Wijnen met een schroefdop ook ‘kurk’ kunnen hebben? De schimmel die dat veroorzaakt (het eerder genoemde TCA) kan namelijk ook al ontstaan in de vaten waar de wijn in heeft gezeten.