In september 2016 maakte Paul van Boxstael, proefpanellid en directeur van de Belgische Wijnbeurs een culinaire reis door Slovenië. Sloveense wijn? Een nog onbekende combinatie bij de meeste wijnliefhebbers. Zonde, want wijnland Slovenië is een verborgen schat. Beeldig mooi met schitterende wijnen!
Geschiedenis
Even een kort stukje geschiedenis: de wijnbouw in Slovenië gaat terug tot de Kelten en werd door de middeleeuwen heen via monniken en klooster wijngaarden in stand gehouden. Sinds 1991 is het land onafhankelijk van Joegoslavië en evolueerde naar een de meest verborgen schatten van Zuidoost-Europa.
Hedendaagse wijnbouw
De productie is hoofdzakelijk gericht op kwaliteitswijnen voor binnenlands gebruik, slechts 10% wordt geëxporteerd. Driekwart van alle wijnen is wit. De gemiddelde oppervlakte per teler bedraagt amper 80 hectare met een productie van 2857 liter wijn. Sterk gefragmenteerde wijnbouw dus, die doet denken aan Bourgogne of Piëmonte. Het land kent 3 wijnstreken, onderverdeeld in 14 wijndistricten:
Podravje: Noordoost-Slovenië, gelegen tegen Oostenrijk, Hongarije en Kroatië, met 7 wijndistricten.
Posavje: Zuidoost-Slovenië, gelegen tegen Kroatië, met 4 wijndistricten.
Primorska: West-Slovenië, gelegen tegen Italië, met 4 wijndistricten.
Klimaat
Slovenië heeft voornamelijk een continentaal klimaat met hete zomers en koude, vrij droge winters met een jaarlijkse neerslag van 800 tot 1400 millimeter.
Druiven
De meest aangeplante druivenstokken zijn een mix van bekende en minder bekende soorten. Veel aangeplante witte druivenrassen zijn Ribolla, Sauvignonasse (lokale Pinot Gris), Rebula, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Blanc. Merlot en Cabernet Sauvignon zijn de meest voorkomende rode druivenrassen. Ons advies is om Slovenië snel op uw bucketlist te zetten. Mooi, groen, ongerept, gevarieerd, een fantastische keuken en hemelse wijnen!