Sauvignon Blanc uit de Loire

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 04-07-2022
Delen
Loire Sauvignon Blanc
Loire Sauvignon Blanc

Glooiende heuvels, statige kastelen en oude stadjes omgeven door velden vol bloemen en uitgestrekte wijngaarden. We hebben het natuurlijk over de Loirevallei, ofwel de ‘tuin van Frankrijk’. Een plek waar de adel vroeger niets liever deed dan vakantie vieren en waar de wijncultuur al eeuwenlang aanwezig is. Hoofdrollen voor de witte wijnen zijn onder meer weggelegd voor de Chenin Blanc, Melon de Bourgogne en natuurlijk Sauvignon Blanc.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 11.244 reviews

De invloed van klimaatverandering

De laatste jaren speelt klimaatverandering een grote rol in de Loire. Een warm jaar betekent druiven vol fruitextract én suikers. Waardoor hoge alcoholpercentages op de loer liggen. De suikers worden tijdens de vinificatie immers omgezet in alcohol. En dat kan het typerende karakter van de strakdroge Sauvignons in gevaar brengen.

Een positief resultaat van het opwarmingsproces van de aarde is dat er inmiddels ook wijnbouw mogelijk is op plekken die jaren geleden nog te noordelijk lagen. Nadeel is echter dat de opwarming ook de identiteit van sommige wijnen aan kan tasten. Zo bleek al uit eerder onderzoek van onder meer het Franse Nationale onderzoekinstituut voor landbouw, voedsel en milieu. Er werd naar meerdere locaties in de Loire gekeken en data onderzocht van de belangrijkste blauwe en witte druivenrassen over een periode van 50 jaar. De conclusie van de onderzoekers luidde dat de druifsamenstelling flink werd beïnvloed door de toename van de temperatuur gedurende de onderzoekperiode. De Loirevallei laat als van origine een ‘cool climate’ regio steeds meer tekenen zien van een gematigd klimaat.

Werk aan de winkel

Wijnboeren doen er dan ook alles aan om de juiste balans tussen zuren en suikers in hun Sauvignon Blanc te houden. Eerder oogsten is één van de opties om druiven met de juiste zuren binnen te halen. Maar beter loofwandbeheer (canopy management) is ook een veelgebruikte methode. Bij loofwandbeheer draait het allemaal om het bladerdek, de bladgroei en het geleiden van de uitlopers. Belangrijk voor de fotosynthese en suikervorming. Door hier mee te spelen kunnen wijnboeren de rijping van de druiven in de wijngaard bijsturen.

Loire wijn Sauvignon BlancLoire wijn Sauvignon Blanc
sauvignon blanc druivensauvignon blanc druiven

Terroir wijnen

Niet alleen het klimaat, maar ook de bodem speelt in de Loire een grote rol. Die is hier namelijk zeer gevarieerd. Loire Sauvignons komen van verschillende bodemtypes, waaronder terre blanche (klei en kalksteen), caillottes (kalksteen) en bodems met silex (vuursteen). Kalksteen komt veel voor in de regio. Dit bodemtype levert frisse en energieke wijnen op. Een hoger kalksteengehalte benadrukt de zuren in de wijn, waardoor Sancerre’s van kalkstenen bodems zo strakdroog kunnen zijn. Bodems met silex brengen ook strakke Sauvignon Blancs voort en kunnen dat typische rokerige, fris stenige  karakter hebben. Dit bodemtype zien we veel in Pouilly-Fumé, maar is ook in Sancerre te vinden. Kimmeridgian mergel, zoals we dat ook terugvinden in Chablis en Côte des Bar (in het zuiden van de Champagneregio), is een unieke combinatie van klei en kalksteen. En is ook belangrijk in de Loire. Het levert wijnen met een strakke mineraliteit en tevens een vol aroma. In de beste wijnen zijn deze componenten volledig met elkaar verweven.

Gerechten bij Loire Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc uit de Loire vormt een uitstekende combinatie met asperges. Met name groene asperges gaan goed samen met de wat meer grassige wijnen. Serveer de asperges op een bord met een carpaccio van coquilles. Snijd de coquilles in dunne plakjes en leg ze overlappend in cirkels op het bord. Besprenkel dit met een kruidenolie, gemaakt van verse basilicum, peterselie, olijfolie en een klein beetje sesamolie. U kunt de coquilles uiteraard ook kort grillen en serveren op de schelp.