Sabreren doe je zo!

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 14-04-2022
Delen
Sabreren
Sabreren

Sabreren? Ja, u weet wel, het ‘ontkurken’ van een fles champagne met een zwaard of mes. Hoe is sabreren ontstaan? Waarom doet men het? Kunt u het zelf doen en zo ja, hoe? Lees alles over deze spectaculaire manier van het openen van een fles mousserende wijn in dit blog.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.4 uit 5 op basis van 11.037 reviews

Wat is sabreren?

Sabreren is het op bijzondere wijze openen van een champagnefles. Bij het sabreren wordt namelijk niet alleen de kurk maar het gehele stuk hals waar de kurk in vastgeklemd zit, in één beweging met een zwaard of degen van de fles geslagen. Ofwel, de champagnefles wordt ‘onthoofd’!

Vandaag de dag zijn er zelfs speciale sabreermessen op de markt. Deze worden veelal gemaakt in het Franse stadje Thiers, dat bekendstaat om de ambachtelijke vervaardiging van bijzondere zwaarden en messen. Sabreermessen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal met een speciale hardheid: van 54 tot 56 graden Rockwell.

Hoe is sabreren ontstaan?

Over het ontstaan van sabreren doen verschillende verhalen de ronde. Verhalen die ons in ieder geval meenemen naar de tijd van Napoleon, die een groot liefhebber was van de luxe mousserende drank. De keizer vierde zijn overwinningen steevast door te proosten met champagne en dus moesten er altijd enorme hoeveelheden op voorraad zijn. In 1812 trok Napoleon met zijn leger richting Rusland – onder meer omdat hij beledigd was dat tsaar Alexander hem de hand van diens zus geweigerd had – en trokken de legers ten strijde.

Het verhaal gaat dat in die periode voor het eerst een champagnefles gesabreerd werd. Maar, er zijn meerdere versies. De Fransen menen dat zij de eerste fles sabreerden. Na een overwinning op de Kozakken (het leger van de Russische tsaar) zou een cavalerist in zijn euforie zijn sabel ter hand genomen hebben en daarmee een champagnefles onthoofd hebben. De Kozakken menen daarentegen dat juist zíj sabreren hebben uitgevonden. Zij zouden tijdens de strijd beslag hebben weten te leggen op één van wagens met champagneflessen van Napoleon. Om dat hun vijand eens goed in te wrijven, zouden de Kozakken, al rondrijdend op hun paarden, de flessen ontkurkt hebben met hun sabels. Welk verhaal ook waar is, de traditie om een champagnefles met groots ceremonieel gebaar van zijn kurk te ontdoen, is waarschijnlijk in de tijd van Napoleon ontstaan.

Sabreren champagneSabreren champagne
Sabreren champagneSabreren champagne

Zelf sabreren in negen stappen

Om te beginnen een belangrijke disclaimer: do not try this at home! In ieder geval niet zonder vooraf geoefend te hebben met een professional. Sabreren ziet er spectaculair en wellicht simpel uit, maar vergis u niet, het vergt een grote mate van precisie en deskundigheid. We raden u dan ook aan om tips en advies in te winnen bij een professional als u zelf eens wil sabreren. Toe aan oefenen? Gan dan wel voor een champagne of cava. Een prosecco of andere bubbel kan minder druk in de fles hebben, waardoor het niet helemaal lukt. Neem ook onderstaande tips ter harte.

  1. Zorg dat de fles Champagne voor het sabreren goed koud is.
  2. Geen sabel of sabreermes in huis? Gebruik dan een zwaar keukenmes, bijvoorbeeld een vleesmes. Welk mes u ook gebruikt, altijd geldt: gebruik de botte kant.
  3. Verwijder de folie en capsule (het kooitje) van kurk.
  4. Elke wijnfles heeft een zogenoemde naad. Waar het glas samenkomt, ziet u deze naad. Dat is de zwakke(re) plek van de fles. Leg de fles in uw hand, met uw duim in de holte aan de onderkant van de fles en de naad naar boven.
  5. Zorg dat u de fles niet krampachtig vasthoudt, want bij het sabreren zal het glas stukgaan op de zwakste plek en u wilt niet dat dat de plek is waar u met uw hand druk zet.
  6. Strek uw arm en schuif een paar keer langzaam het sabel of mes over de naad van beneden naar boven tegen de opstaande rand onder de kroonkurk.
  7. Als u het goede gevoel te pakken heeft en er vertrouwen in heeft, schuif dan het sabel of mes omhoog tegen de opstaande rand, maar dit keer met extra vaste hand en overtuiging.
  8. Stop niet bij de kurk maar maak de beweging af en strek uw arm.
  9. Springen rand en kurk van de fles? Hoera, gelukt! Zet de fles niet direct rechtop, maar houd deze even in een hoek van 45 graden in je hand. Dan komt de Champagne tot rust, verdwijnt het schuim en kunt u de wijn schenken.