Recept: Wild zwijnstoofpot met Australische Shiraz

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 16-10-2014
Delen

Het wildseizoen is gestart! Een recept bij de populaire wildwijn Shiraz, mag natuurlijk niet ontbreken. Wijn van deze druif past uitstekend bij wild zwijn of bij een wild stoofpot. Voor dit laatste is gekozen, want niets is leuker dan met zijn allen rond de tafel zitten en uit een grote pan te mogen opscheppen.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 1/2 kg schouder van wild zwijn (gesneden in stukken van 3 cm)
  • 4 fijn gesneden rode uien
  • 6 gepelde knoflooktenen
  • 100 gr bloem
  • 100 ml rode port
  • 200 ml droge witte wijn
  • 2 verse laurierbladeren
  • 1 winterpeen (in dikke repen gesneden)
  • 500 gr (wilde) spinazie 
  • 4 pastinaken (in dikke repen gesneden)
  • 500 gr vroege vastkokende aardappelen (met schil gesneden in stukken)
  • 3 jenever bessen
  • 1 el verse fijngesneden tijm
  • 1 tl suiker
  • 5 el olijfolie
  • 1 el fijngesneden salie
  • 300 ml wildbouillon
  • 2 el Dijon mosterd
  • Peper & zout

Bereidingswijze

Meng het in gelijke gesneden stukken vlees met peper en zout en rol ze in de bloem. Klop de overtollige bloem af. Smelt een klontje boter in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien met suiker, zodat ze karameliseren. Doe het vlees erbij en bak het rondom bruin.

Voeg nu de knoflook, winterpeen, jeneverbessen, tijm en salie en roer goed door. Blus vervolgens af met de rode port en daarna de witte wijn. Schenk hierover de 300 wild bouillon en breng het op smaak met zout en peper. Laat alles 60 minuten stoven op een laag vuur.

Na een uur voeg je de pastinaak en aardappelen toe en laat je dit nog eens 20 minuten sudderen. Zeef de stoofpot en vang het vocht op in een maatbeker. Schep het vet dat bovenin de maatbeker komt dreven van het vocht af. Vervolgens kan de gezeefde saus terug in de grote pan en maak je de saus af met de mosterd.

Laat de saus nog een klein beetje inbinden. Als laatste voeg je de spinazie toe, laat deze nog 5 minuten warm worden.

Serveer de wild stoofpot in kleine pannetjes met een glas Shiraz. 

Bron: Wild en Gevogelte: Claartje Lindhout - Uitgeverij: J.H. Gottmer.

Naar boven