Deze Thaise gamba's van de BBQ zullen niet snel vervelen, want je smaakpapillen raken door de heerlijke marinade niet uitgeteld. Door te spelen met de hoeveelheid pepers kun je de gamba's zo spicy maken als je wil. Ideaal om te delen!
Ingrediënten - 4 personen
Voor de gamba's:
• 2 teentjes knoflook
• 2 rode pepers
• 2 limoenblaadjes (djeroek peroet)
• 1 el sesamolie
• 2 el sojasaus
• 2 limoenen
• 600 g black tiger gamba's, rauw en ongepeld maat 16/20
• ½ komkommer
• 1 el vissaus
• 1 el kokosbloemsuiker
Bereiding: 30 min + minimaal 2 uur marineren
Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Snijd 1 rode peper in kleine stukjes en hak de limoenblaadjes fijn. Doe de knoflook, rode peper en het limoenblad bij elkaar in een bakje en meng er de sesamolie en 1 el sojasaus door. Pers 1 limoen uit en voeg het sap toe. Meng deze marinade door de gamba’s en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar 4 uur is beter.
Steek de barbecue aan en breng de temperatuur naar 250 °C.
Schil voor de relish intussen de komkommer en halveer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Doe in een kom. Snijd de 2e rode peper in dunne ringetjes en doe erbij. Voeg 1 el sojasaus, 1 uitgeperste limoen, de vissaus en kokosbloesemsuiker toe.
Gril de gamba’s 3-4 min. op de hete barbecue. Keer halverwege. Serveer met de komkommer-relish.
Eet smakelijk!