Deze frisse hartige taart is een echte ode aan de lente! De combinatie van groene asperges, doperwtjes, munt en zachte geitenkaas maakt dit gerecht heerlijk licht en smaakvol. Je kunt de taart extra feestelijk maken met gerookte zalm of parmaham, maar ook zonder deze toevoegingen is hij perfect.
Ingrediënten - 4 personen
Voor de taart:
• 1 bosje groene asperges
• 200 g doperwtjes (diepvries)
• 1 bosje radijsjes
• 1 bosje lente-uitjes
• Blaadjes van 4 takjes munt + extra kleine muntblaadjes voor de garnering
• Rasp en sap van ½ citroen
• 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
• 2 eieren
• Zeezout en versgemalen peper
• 6 plakjes hartig taartdeeg (diepvries)
• 150 g zachte geitenkaas met honing
Voor de afwerking:
• 3 el extra vierge olijfolie
• Zeezoutflakes
• Extra citroensap en 2 el citroensap
• Optioneel: 100 g gesneden gerookte zalm of parmaham
Bereiding: 1 uur + afkoelen
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Groenten voorbereiden:
Snijd 3 cm van de onderkant van de asperges af. Blancheer de asperges 1 minuut in kokend water, schep ze eruit en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de doperwtjes toe aan het kokende water en kook ze 2 minuten. Giet af en laat uitlekken. Halveer de radijsjes en bewaar een paar voor de garnering. Meng de rest met 2 el olijfolie, zeezout en peper.
3. Eimengsel maken:
Maak de lente-uitjes schoon en hak ze samen met de muntblaadjes fijn. Meng dit in een kom met de knoflook en citroenrasp. Klop de eieren los en breng op smaak met zout en peper. Meng dit met het lente-ui mengsel.
4. Taartvorm bekleden:
Vet een taartvorm (22 cm, met ribbelrand) in met boter. Leg 2 stroken bakpapier van 4 cm kruislings in de vorm, zodat de taart straks makkelijk uit de vorm te tillen is. Vet ook het bakpapier in. Druk de half-ontdooide plakjes hartig taartdeeg overlappend in de taartvorm en duw goed aan tegen de randen.
5. Taart vullen:
Verdeel de doperwtjes over de bodem en schenk het eimengsel er gelijkmatig overheen. Brokkel de geitenkaas over de vulling en verdeel de radijsjes erover. Wentel de asperges door 1 el olijfolie en leg ze als laatste laag op de taart.
6. Bakken:
Bak de taart 45 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en til hem er vervolgens met het bakpapier uit. Laat verder afkoelen op een rooster.
7. Serveren:
Besprenkel de taart met 2 el extra vierge olijfolie, citroenrasp, citroensap en zeezoutflakes. Garneer met extra radijsjes en kleine muntblaadjes. Voor een luxe afwerking kun je de taart versieren met roosjes zalm of parmaham.
Serveertip
Serveer de hartige taart als lichte lunch of diner met een frisse salade. Lekker met een lichte rode wijn of met een glas witte wijn. Ook lekker als bijgerecht met een gebakken visje bij een feestelijk diner!
Eet smakelijk!