Kerstrecept: gravad lax met rode biet

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 23-11-2021
Delen
Kerstrecept gravad lax met rode biet
Kerstrecept gravad lax met rode biet

Zalm doet het altijd goed op de kersttafel, maar heeft u ook wel eens aan gravad lax gedacht? Dit is een Scandinavisch gerecht met verse en gemarineerde zalm, perfect als voorgerecht. Voor een bijzondere twist gaan we voor de toevoeging van rode biet. Voordeel van dit gerecht? Maak de gravad lax een dag van tevoren, zodat u er tijdens het kerstdiner bijna geen omkijken meer naar heeft. En vergeet de witte wijn niet!

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 12.701 reviews

Ingrediënten - 4 personen

1 plat stuk verse zalm met huid
eraan à 800 tot 1000 gr.

Voor de marinade:

• 200 gr gekookte bietjes
• 100 gr vlokken zeezout
• 50 ml witte wijn
• 75 gr fijne kristalsuiker
• 2 tl mierikswortelpasta
• 2 tl karwijzaadjes (gekneusd)
• 2 tl zwarte peper
• 2 el verse gehakte dille

Voor de komkommersalade:

• 1 komkommer
• 1 rode ui (in halve ringen gesneden)
• 1 tl zeezout
• 60 ml wijnazijn

• 75 gr kristalsuiker
• Half bosje verse dille (fijngehakt)

Overig:

• 1 bakplaat of schaal
• Huishoudfolie

Bereiding: 15 minuten - Marinade: 24 uur

Marinade komkommersalade
Maak eerst de zoetzure komkommer. Was de komkommer en schaaf de komkommer en ui met een mandoline zo dun mogelijk (met kaasschaaf kan het ook). Doe de komkommer in een kom en bestrooi met zout. Laat 15 minuten staan, doe het daarna in een vergiet, spoel het zout eraf, laat uitlekken en dep droog met wat keukenpapier. Doe de komkommer terug in de kom.

Doe de ui, azijn en suiker bij de komkommer en roer goed door. Zet de schaal in de koelkast.

Marinade zalm:
Bekleed de bodem van de bakplaat of schaal ruim met vershoudfolie.

Doe de bietjes samen met het zeezout, de witte wijn, de suiker, de mierikswortel, het karwijzaad en de zwarte peper in een blender en blend tot een super gladde marinade. Giet de helft van de marinade in de schaal of bakplaat, bestrooi met de takjes dille en leg de zalm met de huidkant naar beneden erop. Giet de rest van de marinade over de zalm. Wikkel de vis in de folie en zorg ervoor dat de zalm luchtdicht verpakt zit. Zet iets zwaars (bijvoorbeeld een gietijzeren pan) op de zalm, zet in de koelkast en laat minimaal 24 uur marineren.

Net voor het diner:

Serveer de zalm aan tafel op een plank samen met de zoetzure komkommer.

Heerlijk met crostini’s en een glas Chardonnay of een andere lekkere witte wijn.