In oktober begint traditiegetrouw het wildseizoen: het moment om uit te pakken met bijzondere gerechten en met heerlijke wijnen. Wat dacht u van fazant met witlof en spruitjes? Extra lekker om tijdens een onstuimige dag te maken.
Ingrediënten - 2 personen
- 1 fazant panklaar
- 150 gr boter
- 4 stronken witlof
- 2 el honing
- 100 gr blokjes gerookt spek
- 1 ui fijngesnipperd
- 100 ml witte wijn
- 100 ml wildfond
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 takjes oregano
- 200 gr spruiten
Bereiding
Bestrooi de fazant aan de binnen- en buitenkant royaal met peper en zout.
Verwarm de oven (hetelucht) voor tot 175°C.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de fazant rondom bruin aan (de zijkanten eerst). Leg de fazant in een met boter ingevette ovenschaal en leg er de schoongemaakte stronken witlof (lepel de honing over de witlof), spekjes en de ui bij. Giet de wijn en de wildfond erbij, voeg de kruiden toe en bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. Lepel tussendoor regelmatig het braadvocht over de fazant en draai de stronkjes witlof af en toe om.
Kook ondertussen de schoongemaakte spruiten beetgaar in licht gezouten kokend water en giet af. Voeg de spruiten toe in de laatste 10 minuten van de baktijd bij de witlof en fazant in de ovenschaal.
Haal de fazant na baktijd uit de oven, schep de groenten voorzichtig om en laat 5 minuten rusten.
Serveer met aardappelkroketjes of soesjes.