Wij hebben weer een heerlijk recept klaarstaan voor deze koude dagen: Boeuf Bourguignon! Perfect om te maken als je bezoek over de vloer krijgt om samen van te genieten. Uiteraard onder het genot van een heerlijk glas wijn. Dit klassieke boerengerecht vindt zijn oorsprong in de Bourgogne, dus een verwarmende rode Pinot Noir past altijd. Benieuwd welke wijnen nog meer goed passen?
Ingrediënten voor 4 personen:
• 750 gram runderlappen • 2 stengels bleekselderij • 10 sjalotjes • 4 tenen knoflook • 250 gram champignons • 2 grote winterwortels • 250 ml runderbouillon • 500 ml rode wijn • 2 takjes tijm • 2 blaadjes gedroogde laurier • 2 takjes peterselie • klein blikje tomatenpuree • 75 gram boter • 2 eetlepels olijfolie • zout en peper • 2 eetlepels bloem
Bereiding
Verwarm de olie in de braadpan, bak de tomatenpuree even aan en zet het hierna even weg.
Bestuif het vlees met bloem en breng op smaak met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.
Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.
Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in partjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de Boeuf en laat het nog 15 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
Serveer de Boeuf Bourguignon direct of verwarm het later op zacht vuur. Garneer het gerecht met een beetje gehakte peterselie. Lekker als bijgerecht: romige aardappelpuree.
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans gerecht uit de Bourgogne. Het is zeker geen moeilijk gerecht, maar het duurt even om het te bereiden, omdat het een stoofrecept is. Rundvlees en rode wijn staan uiteraard aan de basis van dit geurige gerecht. Ondanks dat het zelfs op de kaarten van luxe restaurants prijkt, is de Boeuf Bourguignon ontstaan omdat arme mensen zich niet veel meer konden veroorloven. Het vlees dat ze hadden was taai, maar door het lang te stoven en daar kruiden en andere ingrediënten van het land aan toe te voegen, maakten ze er een heerlijk gerecht van.