Deze vega versie van de moeder aller kerstklassiekers is inmiddels bijna zelf een evergreen geworden. Biet in plaats van bief, in een elegante eenpersoonsversie, en met dezelfde gouden combi van aromatische paddenstoel en krokant bladerdeeg.
Bekijk de bijpassende wijnen
Ingrediënten
4 personen
• 4 rode bieten
• 2 sjalotjes
• 250 g kastanjechampignons
• 1 el olijfolie
• 1 el truffeltapanade
• 20 g bieslook
• 100 g roomkaas
• 10 plakjes roomboterbladerdeeg
• 1 ei
Extra
• Aluminiumfolie
• Bakkwastje
• Evt stekertje met kerstfiguurtjes
Verwarm de oven voor tot 200C. Verpak de bietjes in een stuk aluminiumfolie. Pof ze 60 min. in de oven. Haal ze uit het folie, laat afkoelen en schil ze of trek het vel eraf, als dit makkelijk gaat.
Snipper ondertussen de sjalotjes fijn en hak de champignons grof door ze eerst in plakjes in dan in blokjes te snijden.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin dit mengsel op hoog vuur ca 6 min., tot het vocht verdampt is en de paddenstoelen goudbruin. Laat afkoelen.
Knip de bieslook fijn en meng met de champignons, de truffeltapenade en de roomkaas.
Verwarm de oven opnieuw tot 200C.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Schep in het midden van 4 plakjes deeg een lepel champignonmengsel. Zet hier een bietje op en bedek rondom met de rest van het mengsel.
Bedek de bietjes met 4 nieuwe plakjes bladerdeeg. Vouw het deeg dicht zodat er een bol ontstaat die overal goed bedekt is met deeg. Druk overal aan zodat geen gaatjes of open naden zijn. Draai om zodat de mooiste kant boven is.
Snijd of steek kerstfiguurtjes, bijvoorbeeld sterren, uit de rest van de plakjes bladerdeeg en versier de pakketjes hiermee.
Splits het ei. Klop het eigeel los en bestrijk het deeg rondom met het eigeel met behulp van het kwastje. Het eiwit wordt niet gebruikt.
Leg de pakketjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in ca 30 min. gaar en goudbruin in de oven.
WIJNTIP: De wijn mag best wel een beetje stoer zijn om al die heerlijke aardse tonen van de kastanjechampignons en truffel tapenade aan te kunnen. Ga je voor en ‘Tip’ of voor een ‘Top'? Een ‘grote’ wijn met een indrukwekkende reputatie of een slimme koop met een knipoog naar de top? Bekijk de Tip en Top hieronder.