Als Bordeaux de koning is onder de wijnregio’s, dan is Bourgogne op z’n minst de koningin. Er is geen wijnregio in de wereld waar zoveel verschillende expressies in de wijnen tot uitdrukking komen in monocépages van slechts twee druivenrassen: Chardonnay en Pinot Noir.
Bourgogne Pinot Noir
Pinot Noir speelt de sleutelrol in de wereldwijde reputatie van de Franse regio. Een druif die in de Bourgogne wordt beschouwd als de vertolker van het terroir. Dat mag ook wel, als je als druif al zo lang op een plek groeit. De eerste schriftelijke vermelding van Pinot Noir stamt immers al uit 1375. Dat wil echter niet zeggen dat wijnboeren achterover kunnen leunen, juist niet wanneer het om dit oude druivenras gaat. Pinot Noir is grillig, moeilijk te kweken en vatbaar voor ziektes. Om volledig tot uitdrukking te komen heeft de druif een wat koeler klimaat nodig en staat hij het liefst met zijn voeten in een kalksteenbodem. En dan is Bourgogne, de perfecte match.
Het broederschap
Wakend over de kwaliteit van de wijnen in de Bourgogne, houdt het bijzondere gezelschap van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin altijd een oogje in het zeil. Opgericht in 1934 en met een niet al te pietluttig hoofdkantoor. Namelijk het welbekende Château du Clos de Vougeot in de Côte de Nuits. Elk jaar houdt dit kleurrijke broederschap een uitgebreide proeverij om de wijnen van de Bourgogne te beoordelen.
Voorjaarsvorst
Dat relatief koele klimaat van de Bourgogne mag dan uitermate geschikt zijn voor Pinot Noir, maar soms is het ook te koud. Het is dan ook niet gek om in vroege lente honderden vuurpotten in de wijngaarden te zien branden. Een prachtig gezicht, vooral in het donker. Maar ondertussen zit er een wijnboer thuis met samengeknepen billen te duimen dat de vorst hem een beetje genadig is. Voor hij het weet is zijn oogst voor dat jaar al gehalveerd.
Gerechten combineren met rode Bourgogne
Pinot Noir is met name een wijn voor vleeseters. Of het nu gaat om rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees of eend. Toch kunnen liefhebbers van vis ook met de druif uit de voeten. Zalmfilet, geblakerde tonijn, rode mul (al niet gepocheerd in kalfsbouillon) of een mooi stuk kabeljauw omwikkeld met prosciutto. Pinot Noir kan het allemaal hebben. En bij een mooi kruidig exemplaar kunnen de vegetariërs een gekruide pompoenrisotto op tafel zetten.