Iedere keer als je een glas Nativ inschenkt, proef je de vruchten van een enorme vulkaanuitbarsting die lang geleden het land vruchtbaar maakte, tot vér in de omtrek.
Natuurlijk gaat het hier om de beroemde eruptie van de Vesuvius, anno 79. 'De vulkanische as van toen maakt onze akkers nog steeds zeer vruchtbaar en bepaalt grotendeels onze wijnen.' Aan het woord is Mario Ercolino, gevierd wijnmaker en samen met mede-oprichter Roberta Pirone eigenaar van wijnhuis Nativ in Campanië. Op anderhalf uur rijden van die beruchte Vesuvius, in het erkende 'Grand Cru'-gebied Irpinia, ligt dit dynamische wijnhuis dat nog maar 15 jaar bestaat. Jong, maar direct bejubeld door internationale pers. En met talloze fans wereldwijd die als een blok vallen voor de rijke, weelderige wijnen. Wat is het geheim van Nativ?
Modern en ongebruikelijk
'Ons geheim...?' echoot Mario peinzend. Om ineens gepassioneerd te antwoorden: 'Ons geheim is dat ik me niente aantrok van de kritiek die we in het begin kregen!' Hij heeft het over zijn moderne, ongebruikelijke aanpak om de inheemse Aglianico-druif te 'temmen'. Die stoere krachtpatser, de trots van Campanië, staat namelijk bekend als ietwat hoekig en robuust. Vergelijkbaar met Nebbiolo uit het noordelijke Piemonte. Daarom wordt Aglianico ook wel 'Barolo van het Zuiden' genoemd.
'Rode Nativ: Barolo van het Zuiden, maar dan veel rijper...'
Wulps, weelderig, woest lekker
In Mario's handen is Aglianico leverancier van gepolijste, satijnzachte wijnen. Wulps, weelderig en woest lekker. Direct al in de jeugd. Dat rode Nativ-wijnen daarnaast láng kunnen rijpen, en dan een 'truffeltje' à la Piemonte ontwikkelen, maakt ze inderdaad tot 'Barolo's van het Zuiden'. En die moderne aanpak? Dóór en dóór rijpe druiven, die eerst een zogeheten 'koude weking' krijgen. Uitstel van vergisting, zeg maar. Met als gevolg: massieve kleur, geur en smaak, zónder de hoekigheid.
Inheemse 'powerdruif'
Maar er is meer aan de hand dan die vulkanische bodem, zoals de hoge ligging op de lange uitlopers van de Vesuvius. Tot maar liefst 500 meter. Dat zorgt voor grote contrasten: warm overdag, sterke afkoeling in de nachten. En juist dat geeft finesse en 'fraîcheur' aan vooral de witte Nativ-wijnen. Ook hier zingt een authentieke Campanië-druif de hoogste noot: Falanghina. Deze inheemse 'powerdruif' wordt bij Nativ gebracht tot grote Bourgondische weelde, maar dan zelfs nóg een tandje rijker.
‘Witte Nativ: Bourgogne, maar dan zelfs nóg rijker...'
Onbekende hulptroepen
Zowel bij wit als rood, zet Nativ soms ook andere inheemse druiven als 'hulptroepen' in. Zoals Sciascinoso en Piedirosso (voor rood) of Fiano en Greco (voor wit). Dat vrijwel niemand deze kent, deert Mario niet: 'Ik weiger mee te doen aan de trend om internationale druivenrassen aan te planten. Waarom ook? Onze kracht ligt juist onze eigen druiven. Nativ betekent inheems!'
Vér boven de middenmoot
Komt het door Mario's gepassioneerde persoonlijkheid? Door die inheemse druiven? Is het de soms uitbundige houtrijping? Of ligt het aan de zinderende zomers? Die de wijnstokken alléén overleven dankzij hun diepe wortels waarmee de opgeslagen winterregens kunnen worden bereikt.) Wat het ook is, Nativ-wijnen hebben onmiskenbare 'Big Personalities', en torenen daarom als ware wijnvulkanen vér boven de vlakke middenmoot uit. Heel ver.