De magie van terroir

Geplaatst door:
op 01-04-2022
terroir wijn
terroir wijn

In de beschrijving van een wijn komt u vast regelmatig het woord ‘terroir’ tegen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat terroir over veel meer dan de bodem. Terroir omvat de natuurlijke omgevingsfactoren. Bodem, ligging en klimaat dus. Als die drie elementen met elkaar in balans zijn en gecombineerd worden met het juiste druivenras, heeft het terroir een magische en unieke invloed op een wijn. In dit blog leest u meer over wat terroir is en hoe de samenstelling van het terroir invloed heeft op wijnen.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 13.614 reviews

Het belang van een goed terroir is groot, het is namelijk lang niet overal mogelijk om wijn te verbouwen. Druiven zijn over het algemeen het meest gebaat bij een gematigd klimaat. Niet te warm en niet te koud dus. Ideaal is een gemiddelde jaartemperatuur van circa 15 ºC. Bij genoeg warmte neemt het suikergehalte in de druif toe en de zuurgraad af en dat is wat de wijnmaker wil. Een hoog suikergehalte is namelijk een indicatie van het potentiële alcoholgehalte. Ook genoeg zon is noodzakelijk. En kan het beter niet te nat zijn (want, kans op rotting), maar ook niet te droog (want: voor rijpe druiven is water nodig). En zelfs als klimaat, bodem en ligging goed zijn, is er nog geen garantie voor succes. Bij verschillende terroirs, passen verschillende druivenrassen. Daarom gedijen lokale druivenrassen vaak het best, zij zijn volledig afgestemd op het terroir.

Mineralig en aromatisch uit de Loire

De beroemde witte wijnen uit dorpen Sancerre en het naastgelegen Pouilly-Fumé, in de Franse Loire, danken hun succes aan hun aromatische en mineralige karakter. Het terroir heeft veel invloed op dat karakter. In de bodem van de op hellingen gelegen wijngaarden zijn diverse grondtypes te vinden: kiezel, kalkrijke klei, mergel en silex (vuursteen). Deze combinatie levert fantastisch sappige, fruitige en mineralige witte wijnen (vaak 100% Sauvignon Blanc), met intense geuren van groen fruit en gras.

Italiaanse power van vulkanische bodem

In Italië zijn veel wijngaarden met vulkanische bodem te vinden. In de zuidwestelijke regio Campanië bijvoorbeeld, waar ook de beroemde Vesuvius-vulkaan zich bevindt. De bodem in de regio bevat veel kalk en vulkanisch gesteente, wat deze zeer geschikt maakt voor wijnbouw. De krachtige blauwe wijndruif Aglianico doet het hier uitstekend en heeft bewezen wel raad te weten met dit terroir. De dikke, donkere schil geeft de wijn niet alleen zijn prachtige diepe kleur, maar beschermt de vrucht ook tegen schimmels. Rode Italiaanse wijnen van vulkanische bodem staan bekend om hun geur en smaak van kruiderij, pruim, leer en tabak, chocolade en rozen.

terroir en wijnterroir en wijn
terroir en wijnterroir en wijn

Bruisende luxe uit kalksteenrijk Champagne

De beroemde bubbel champagne zou niet zo beroemd zijn zonder de kalkstenen bodem die de gelijknamige Franse wijnstreek rijk is. Die ondergrond neemt niet alleen goed water op, maar houdt ook goed warmte vast, waardoor een soort kacheltje ontstaat. Lang geleden was dit gebied bovendien een binnenzee, waardoor, met het wegtrekken van het water, een laag fossielen is achtergebleven. De ondergrond zorgt er samen met het koele klimaat voor dat Champagnewijnen hun typerende karakteristieken hebben: bijzondere, luxe wijnen met goede zuren en zowel complexiteit als finesse in geur en smaak.

Karaktervolle Riesling uit koel Duitsland

De Riesling-druif is op zijn best in een koel klimaat en het is dus ook niet gek dat het druivenras veel aangeplant is in Duitse wijngebieden. Naast dat koele klimaat is een ander onderdeel van het terroir belangrijk om deze witte wijndruif goed te laten gedijen: een lei-, kalk- en kleisteen rijke bodem. Als die omstandigheden aanwezig zijn, maken Duitse wijnmakers verfijnde, elegante en kraakheldere Rieslings met zuivere neus en prachtbalans.

Elegantie en finesse door druiven op grote hoogte

Er zijn wijngaarden waar druiven op grote hoogte groeien, zoals die van d’Aix-en-Provence. Daar groeien de druiven die gebruikt worden voor de beroemde Provence rosé wijn op 300 meter hoogte! Overdag rijpen de druiven in de hete zon, ’s nachts koelen ze flink af. Die temperatuurswisseling is van grote waarde voor de balans van suiker en zuur in de druiven, die uiteindelijk zorgt voor verfijning en elegantie in de rosé wijnen uit de Provence.

Zuid-Franse kruidigheid 

De typische kruidigheid in geur en smaak van Zuid-Franse rode wijnen, wordt aangeduid als garrigue. Gelijknamig aan de verzamelnaam voor het lage struikgewas als laurier, tijm, rozemarijn en lavendel, dat in groten getale in en om de wijngaarden te vinden is. Syrah en Grenache zijn Zuid-Franse druiven die prachtig reageren op wat het terroir hen biedt. De rode Wijnbeurs-klassieker La Coupole is gemaakt van deze druiven en een uitstekend voorbeeld van een wijn die die typische zwoele kruidigheid ieder jaar in zich heeft.