Het Nederlandse aspergeseizoen loopt traditioneel van april tot en met 24 juni, maar dikke kans dat er in februari ook al asperges in de schappen liggen. Het seizoen draait vooral om witte asperges, want groene asperges zijn het hele jaar door te verkrijgen. Het traditionele gerecht van witte asperges met ham en ei kennen we allemaal, maar er zijn zoveel leuke gerechten mogelijk met asperges. Goed om te weten: witte asperges moeten geschild worden en van de groene en paarse asperges moet eigenlijk alleen het onderste stukje afgesneden worden.
Asperge frittata
De frittata is een enorm populair gerecht uit Italië. Eigenlijk is het uit armoede ontstaan door allerlei restjes te gebruiken, maar het is ook een heerlijk gerecht om te serveren tijdens een uitgebreide borrel met hapjes, bij de lunch of bij het diner.
Benodigdheden voor frittata met groene asperges:
- 5 eieren
- +/- 200 gram paddenstoelenmix
- 1 rode ui
- 150 gram groene asperges
- 100 gram geitenkaas (of geraspte oude kaas)
- Peper en zout
- Boter of olie
- Eventueel: Italiaanse kruiden
Bereidingswijze:
Snipper de ui en snijd de paddenstoelenmix in stukjes. Snijd de groene asperges in stukken.
Fruit de ui in een pan met een beetje boter of olie en bak daarna de paddenstoelen en de asperges mee. Klop de eieren los en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Indien gewenst, kunnen ook de Italiaanse kruiden aan de eieren toegevoegd worden.
Roer als laatste de kaas door de eieren en giet het mengsel over de groente heen. Leg een deksel op de pan om de frittata rustig te laten stollen. Zet het vuur niet te hoog.
Wijn bij asperges
Bij groene asperges passen wijnen van de druivenrassen Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc uitstekend. Met name Sauvignon Blanc uit de Loire vormt een perfecte combinatie. Witte asperges zijn ook goed te combineren met bijvoorbeeld Pinot Blanc of Riesling.
Benodigdheden voor frittata met witte asperges:
- 5 eieren
- 350 gram witte asperges
- 150 gram plakjes beenham
- 150 gram geraspte kaas (oud of jong belegen)
- Flinke eetlepel crème fraîche
- Peper en zout
- Boter of olie
Bereidingswijze:
Schil de witte asperges en laat ze ongeveer 5 minuten koken in een pan met water. Draai het vuur onder de pan uit en laat de asperges nog zo’n tien minuten in het water staan. Haal ze dan uit de pan en laat ze goed uitlekken en snijd ze daarna in stukken.
Klop de eieren los in een kom en voeg een flinke schep crème fraîche toe. Voeg de geraspte kaas en peper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
Verwarm een pan op het vuur met boter of olie en voeg de asperges toe. Snijd de plakjes beenham in kleine stukken en voeg een deel toe. Giet het eiermengsel in de pan en voeg de rest van de beenham toe. Zet het vuur niet te hoog en plaats een deksel op de pan om de frittata te helpen stollen.
Aangezien er nog water in de asperges kan zitten, kan er bij het doorsnijden vocht uitlopen. U kunt dit gerecht ook in een springvorm maken en ongeveer 25 minuten in een oven op 200 °C bakken.
Plaattaart met asperges
Een plaattaart is niet alleen heel makkelijk om te maken, het staat ook nog eens leuk op tafel. Super handig voor een snelle snack, als voorgerecht of voor bij de brunch.
Benodigdheden:
- Rol balderdeeg of losse velletjes bladerdeeg
- 350 gram groene asperges
- 75 gram kappertjes
- Groene olijven zonder pit
- 100 gram ricotta
- 75 gram zachte geitenkaas
- 200 gram gerookte zalm
- 1 eetlepel groene pesto
- Rucola
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht, anders 200 °C). Rol de bladerdeegrol uit, prik wat gaatjes in het deeg. Bekleed een ovenrooster met een vel bakpapier en leg het rooster op het aanrecht.
Snijd de olijven in plakjes en snipper de zalm. Meng in een kom de ricotta met de pesto en smeer het mengsel uit over het bladerdeeg. Verdeel de asperges, kappertjes, olijven en zalm over de plaattaart en kruimel de geitenkaas er overheen.
Zet vervolgens 25 minuten in de voorverwarmde oven. Indien de groente of zalm begint te verbranden, zet het rooster dan lager in de oven of dek losjes af met aluminiumfolie. Serveer de plaattaart als deze klaar is met ruccola en eventueel peper en zout.
Bruschetta met asperges
Of het nu voor de brunch is, bij de borrel of als voorgerecht, bruschetta met asperges is voor elke gelegenheid wel een aanrader.
Benodigdheden:
- Stokbrood of ciabatta
- Groene asperges
- Topping 1: zachte geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, Parmezaanse kaas
- Topping 2: pancetta, ricotta
- Topping 3: (buffel)mozzarella, cherrytomaatjes, basilicumblaadjes, knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
Kook de groene asperges zo’n vijf minuten in water met een snufje zout.
Laat de asperges uitlekken en snijd het stokbrood of de ciabatta in plakjes. Rooster of grill de sneetjes brood en wrijf ze in met een beetje olijfolie.
Beleg vervolgens met de toppings en asperges naar keuze. De bruschetta’s kunnen, indien gewenst, ook nog even in de oven worden gezet om de kaas iets te laten smelten.