Met trots presenteren wij het Wijnbeurs kerstdiner, compleet met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. En natuurlijk geven we antwoord op de vraag wat u per gang het beste kunt drinken bij het kerstdiner. In deze blog lichten we het kerst voorgerecht uit: coquilles met gegrilde asperges, spinazie en doperwtenpuree!
Coquilles zijn schelpdieren en worden ook wel sint-jakobsschelpen of Coquile Saint Jacques genoemd. Het zijn erg smakelijke schelpdieren met een lichtzoete en nootachtige smaak. Ze zijn bovendien ook makkelijk en op veel manieren te bereiden.
Onze favoriet bij dit gerecht is de Wairau Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De citrus/grapefruit aroma’s zijn een klassieke combinatie bij coquilles. Vis en citroen gaan bovendien ook altijd goed samen. Asperges zijn weer erg lekker bij het groenkruidige element van de witte wijn.
Benieuwd hoe u dit voorgerecht maakt? Lees dan verder voor het recept...
Ingrediënten voor 6 personen:
- 6 coquilles zonder schelp
- 100 gram (baby)spinazie
- 1 rode peper
- 1 teen knoflook
- 50 gram groene aspergetips
- 1 zak diepvriesdoperwten
- 100 ml crème fraîche
- Bosje verse munt
- 1,5 eetlepel olijfolie
- Peper
- Zout
- Staafmixer en grillpan
Bereiding
Voor de puree:
Laat de erwten ongeveer 10 minuten koken in een laagje water, zodat ze lekker zacht worden.
Snijd de blaadjes munt fijn.
Pureer de erwten met een beetje kookvocht, munt en crème fraîche.
Voeg naar wens peper, zout en olijfolie toe voor extra smaak.
Coquilles en asperges:
Snijd een klein stukje van de aspergetips af. Hussel de asperges met wat olijfolie, fijn gehakte knoflook en rode peper, en wat peper en zout.
Verhit de grillpan. Gebruik verder geen olie of boter. Grill de asperges in ongeveer 10 minuten. Keer ze regelmatig om.
Verdeel ondertussen de puree en de spinazie over de borden.
Haal de asperges uit de pan. Grill dan de coquilles 1,5 minuut per kant op hoog vuur. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Een prachtig en natuurlijk smakelijk geheel! Ook nog op zoek naar een hoofdgerecht en dessert? Bij ons staat met kerst kerstrecept bavette als hoofdgerecht op tafel en als dessert brownies met ijs en PX sherry.