Niet elke wijndrinker/wijnliefhebber zal haar kennen, maar er is een vrouw die haar sporen in de wijnwereld dubbel en dwars heeft verdiend. En nog altijd is ze druk bezig om wijnliefhebbers wereldwijd te voorzien van praktische informatie, wijnweetjes en heldere inzichten over alles wat met wijn te maken heeft. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan de Britse wijnschrijfster, Jancis Robinson.
Wijncriticus of schrijfster?
In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten is Jancis uitgeroepen tot meest invloedrijke wijncriticus ter wereld. Maar zelf ziet ze zich liever als wijnschrijfster, dan als wijncriticus. Ze schrijft artikelen, proefnotities en naslagwerken voor haar eigen site, en is sinds 1989 ook wijnjournalist voor de Financial Times. Alsof dat allemaal nog niet druk genoeg is, heeft Jancis al tientallen boeken op haar naam staan en is ze verantwoordelijk voor het uitgebreide naslagwerk ‘The Oxford Companion to Wine’ en coauteur van ‘The World Atlas of Wine’ en van ‘Wine Grapes’. Flinke boeken die wereldwijd op de boekenplanken drukken van miljoenen wijnliefhebbers.
Master of Wine
De titel ‘Master of Wine’ is maar voor weinigen weggelegd. Het is de hoogst haalbare titel op het gebied van wijnkennis. Wereldwijd zijn er een kleine vierhonderd uit ongeveer dertig landen. Nederland telt er op dit moment maar drie. Pas na jarenlang studeren, afzien, kennis vergaren, veel proeven en zware examens, kan men de titel ‘Master of Wine’ halen. Uiteraard heeft Jancis die ‘MW’ ook achter haar naam staan. Die titel behaalde ze in 1984 als eerste kandidaat die niet in het wijnvak zat. Ze is vanwege haar kennis dan ook een graag geziene gast bij seminars, als jurylid bij wijncompetities en als presentatrice van verschillende tv-programma’s over wijn.
Jeugd en carrière
De wereldberoemde wijnschrijfster groeide op in een klein plaatsje, net onder de grens met Schotland. Wijn was niet bepaald iets wat een rol speelde binnen het gezin. Daar kwam Jancis mee in aanraking tijdens haar studie Wiskunde en Filosofie in Oxford. Door lekker eten was ze altijd al gefascineerd, dus de stap naar lekkere wijn was niet zo groot.
Vastbesloten om werk te vinden op het gebied van wijn of eten, begon Jancis in 1975 aan haar wijnschrijvers carrière. Dat deed ze bij het Britse wijnvakblad Wine & Spirit en daarna bleef het balletje maar rollen.
Eigen website
Inmiddels is haar website uitgegroeid tot een soort heilige graal onder liefhebbers van wijn. En telt de site leden uit meer dan tachtig landen. Gelukkig heeft ze inmiddels een team achter zich vergaard, dat haar helpt met het schrijven van artikelen en ook een deel van de vele, vele, vele, vele wijnproeverijen op zich neemt. Onder de teamleden ook een flink aantal Master of Wine collega’s. Jancis mag dan een powervrouw zijn, maar alleen kan ze al die werkzaamheden natuurlijk niet bolwerken.