Op 12 november is het International Tempranillo Day. Een uitstekend idee om deze wijndruif te vieren, want de elegante wijnen die van deze donkerblauwe topper gemaakt worden, zijn populair bij wijnliefhebbers. Een wijndruif vieren doet u natuurlijk door een mooi glas van de wijn in te schenken, te walsen, te ruiken en te proeven. Om zo alle geur- en smaakschakeringen te ontdekken. Maar waarom is deze wijndruif überhaupt het vieren waard?
Rioja
Rioja: gelegen in het noorden van Spanje, de bekendste wijnstreek van het land én het thuis van blauwe wijndruif Tempranillo. De streek is vernoemd naar het riviertje Rio Oja, dat dwars door het gebied van west naar oost loopt. In de Rioja streek worden zowel witte wijn als rode wijnen gemaakt. Wit vooral van de druiven Grenache Blanc, Viura en Malvasia. Rode wijn van druiven als Grenache Noir, Graciano en Tempranillo dus. Deze druif rijpt zo snel dat hij er zelfs naar vernoemd is, want ‘temperano’ betekent ‘vroeg’ in het Spaans. Vaak zijn de druiven halverwege september al klaar voor de oogst, terwijl andere blauwe dan nog wel een paar weken nodig hebben.
Het karakter van Tempranillo wijn
Tempranillo wijnen zijn elegant, met een goede structuur en pit. De smaak is doordrongen van rood fruit, pruimen, tabak, kruiden en af en toe een vleug cacao dankzij enige rijping. Op hout gerijpte Tempranillo wijnen zijn krachtig en hebben – over het algemeen – een hoog bewaarpotentieel. De wijnen van hoge kwaliteit kunt u soms wel 15 tot 20 jaar opleggen!
De wetten van Rioja
Alhoewel de Tempranillo druif ook buiten Spanje te vinden is, bijvoorbeeld in Portugal, Argentinië en Amerika (Californië), zijn de meeste Tempranillo’s Spaans. De rode wijnen van deze druif hebben Rioja als wijnstreek op de kaart gezet en – tot nu toe – weten de Spanjaarden die reputatie goed in stand te houden, door wijnen van uitstekende kwaliteit te produceren. Wijnmakers in Spanje hebben te maken met wettelijk vastgelegde rijpingsperioden om termen als Reserva en Gran Reserva op het etiket te zetten. In Rioja zijn die eisen zelfs nog strenger dan in andere delen van Spanje. Andere termen zijn Joven en Crianza.
Crianza, Reserva, Gran Reserva
Joven betekent jong en deze wijnen zijn dus ook het lekkerst als ze jong zijn. Vaak zijn ze niet op hout gerijpt en komen ze na één jaar flesrijping al op de markt. Na Joven, komt Rioja Crianza. Die rode wijnen mogen pas in hun derde jaar op de markt gebracht worden en moeten minimaal twaalf maanden op hout gerijpt zijn. Een goede Rioja Crianza is die van Bodegas Olarra, die tot de top 20 van beste wijnhuizen ter wereld behoort. Hun Crianza is complex, vol en sappig, met de smaak van rijp kersenfruit, chocolade, vanille en karamel. De wijn is voor het grootste deel gemaakt van Tempranillo, vaak aangevuld met Garnacha en/of Mazuelo.
Lange rijping
Een Rioja Reserva moet nog langer rijpen dan een Crianza: deze wijn moet minimaal een jaar op hout zijn gerijpt en zes maanden op fles. De totale rijping in de kelder komt uit op minimaal drie jaar. Tot slot zijn er de Rioja Gran Reserva’s. Door de lange rijping hebben deze Rioja’s de kans gekregen zich te ontwikkelen tot donkerrode, zachte, krachtige wijnen waarbij een fantastische balans is gevonden tussen rood en zwart fruit, vanille en mokka. De minimale rijping in de kelder komt uit op zestig maanden, waarvan twee jaar op hout voor de rode Rioja Reserva’s. Ook hier blinkt Bodegas Olarra weer in uit.