Als je er eens op gaat letten, zal het onmiddellijk opvallen: niet iedere wijn zit in eenzelfde soort fles! En als je er kijk op hebt, kun je meestal met een beetje geluk al aan de buitenkant afleiden welke wijn er absoluut niet in de fles zit. Handig om indruk te maken op je gezelschap… Nou is onderstaande opsomming van flessoorten zeker geen absolute regel, en zijn er tal van uitzonderingen, maar toch, het blijft handig om te weten.
Bordeaux, Bourgogne, Rhône
Een wijn uit Bordeaux bijvoorbeeld zit zo goed als altijd in een lange slanke fles met rechte schouders. Terwijl een fles uit de Bourgogne heel anders gevormd is: de fles is soms iets korter, de onderkant dikker, en daarboven zitten heel geleidelijk aflopende schouders. Eigenlijk zou je het niet eens schouders kunnen noemen. Een fles met Rhône-wijnen lijkt weer een beetje op die Bourgognefles, maar de schouders hangen net nog ietsje meer af. En vaak heb je van die prachtige, in het glas aanwezige emblemen op de Rhône-flessen, vooral op die van Châteauneuf-du-Pape. Deze drie types zijn ook heel populair in tal van andere gebieden, ook buiten Europa. Dus je kunt bij het zien van een fles met rechte schouders niet zeggen: ‘Oh, dat is een Bordeaux’. Maar je weet wel 100% zeker dat het geen Bourgogne is, want je zult deze wijn nooit of te nimmer in en een Bordeauxfles aantreffen. En vice versa!
Slanke Duitsers en stevige Portugezen
Duitse flessen, vooral die van Riesling, zijn superslank, vaak erg lang (erg onhandig in de ijskast soms), en hebben nauwelijks schouders. Net als bij de Bourgognefles lopen die heel geleidelijk af. Bovendien is de fles ook vaak groen van kleur, tegen veel bruine flessen in Bordeaux en Bourgogne. En dan zijn er nog de flessen van de Portugese versterkte wijnen, port en madeira: die zijn weer zwaarder en hoekiger.
Bovendien is de fles ook vaak groen van kleur, tegen veel bruine flessen in Bordeaux en Bourgogne. En dan zijn er nog de flessen van de Portugese versterkte wijnen, port en madeira: die zijn weer zwaarder en hoekiger. Ze zien er een beetje uit als de Bordeauxfles, maar de hals is langer en de schouders zitten lager. En ze zijn altijd bruin. Champagne Een Champagnefles tot slot is meestal ook heel snel te herkennen. Hij is zwaar, heeft een ziel, en heeft natuurlijk een kurk met draadkorfje (in het Frans: muselet) als bekroning. De vorm lijkt wel wat op de Bourgognefles, maar de aanzet van de schouders zit lager. De ziel en het dikkere glas zijn beide bedoeld om de druk in de fles op te vangen. Natuurlijk zitten veel andere mousserende wijnen – Cava bijvoorbeeld – ook in dergelijke flessen. Het grootste ‘compliment’ dat je een wijn tenslotte kunt maken, is de indruk te wekken dat je te maken hebt met een beroemde soortgenoot! WineFolly heeft een mooi overzicht gemaakt van allerlei soorten type flesvormen, zoals je kunt zien op bovenstaande foto.