Wijn drinken is lekker en leuk. Beoordelen of u een wijn lekker vindt is meestal geen probleem. Maar hoe leer je wijn proeven als een pro?
Voorbereiding wijnproeverij
Zorg allereerst voor blanco papieren voor de aantekeningen én de juiste proefomstandigheden:
- Een geurvrije ruimte, dus zonder rook of te veel etensgeuren.
- Een lichte ruimte, bij voorkeur met daglicht.
- Een schone smaak. Rook, overheersende smaken, koffie en tandpasta beïnvloeden de smaak.
- Eén soort wijnglas. De grootte en vorm van het glas beïnvloeden de smaak en bij één soort glas is de smaak consistent.
- De juiste temperatuur van de wijnen. Haal de witte wijnen een halfuur voor het proeven uit de koeling. Rode wijnen horen rond de 16 graden te zijn.


Volgorde wijnproeverij
8 tot 10 verschillende wijnen is een mooi aantal voor een wijnproeverij. Maar de volgorde is ook zeker van belang. Wij raden u aan om de volgorde van licht naar zwaar op te bouwen voor de ultieme proefbeleving.
Als u zowel rode als witte wijn gaat schenken, komt witte wijn altijd eerst. Begin met de lichte en frisse varianten zoals Verdejo en Sauvignon Blanc en drink de houtgerijpte Chardonnays als laatst. Bij rode wijn begint u ook met de soepele en lichte wijnen en eindigt met krachtige wijnen met veel tannines, zoals Bordeaux en Rioja.


Waar let je op tijdens het wijn proeven?
1. Het uiterlijk
Hoe ziet de wijn eruit? Let hierbij op het volgende en noteer:
- Is de wijn helder of troebel?
- Wat is de kleur van de wijn?
Rode wijn: paars, robijnrood, granaatrood of bruinrood
Witte wijn: citroengeel, goudgeel of ambergeel
Rosé wijn: roze, zalmroze of oranje


2. De geur
90% van wat je ruikt proef je. Steek uw neus in het glas en ruik, wals hierna het glas en ruik nogmaals, als het goed is, ruikt u meer dan hiervoor. Let op de volgende punten:
- Conditie: ruikt de wijn goed of niet? Voorbeelden van fouten zijn: kurk (muf, stoffig), oxidatie (sherry) of te oude wijn (azijn).
- Intensiteit: hoe uitgesproken zijn de aroma’s? Kies uit licht, gemiddeld of diep.
- Aroma’s: noteer de geuren die u ruikt. Gebruik hiervoor het onderstaande aromawiel van Wijnstudio.


3. De smaak
Bij het proeven van wijn kunt u verschillende factoren waarnemen. Neem hiervoor eerst een slokje wijn en laat hem door uw mond walsen. Let hierbij goed op:
- Zoetheid: dit proeft u op het puntje van de tong. Kies uit: droog, halfzoet of zoet.
- Zuurgehalte: dit proeft u het beste aan de zijkanten van de tong. Kies uit: laag, gemiddeld of hoog.
- Tannine: tannine geeft een bittere smaak aan rode wijn en kan stroef aanvoelen voor op de tong of achter de tanden. Kies uit: laag, gemiddeld of hoog.
- Smaakkenmerken: kunt u bepaalde smaken herkennen in de wijn. Noteer deze! Gebruik hiervoor bovenstaande afbeelding.
- Afdronk: Hoe lang blijven de smaken hangen in de mond? Kies uit: kort (paar seconden), gemiddeld (halve minuut) of lang (langer dan een minuut).
4. De conclusie
En dan de belangrijkste vraag, vond u de wijn lekker? Dit is natuurlijk persoonlijk. Het belangrijkste is natuurlijk dat u plezier heeft tijdens het proeven en geniet van de smaak! Vond u het moeilijk? Oefening baart kunst!