Georgië: oude wijncultuur, nieuwe wijnbestemming

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 27-05-2015
Delen
Georgische wijn
Georgische wijn

Geschreven door Mariëlla Beukers

Het een perfecte combinatie: vakantie houden én een nieuw wijngebied bezoeken. Want wijngebieden zijn over het algemeen de beste vakantieoorden. Ga maar na: je kunt er heerlijk eten en drinken, er is meestal een eeuwenoude traditie en het landschap is er erg de moeite waard. Wijngaarden geven aan een streek nu eenmaal een romantisch uiterlijk, met veel groen en vaak ook glooiende hellingen.

Onlangs was ik te gast in een wel heel bijzonder wijnland, dat ook weer uitstekend aan de vereisten voor een perfect vakantieland voldoet: Georgië. Dit land tussen de Zwarte en de Kaspische Zee geldt als de wieg van de wijncultuur, en de mensen maken er al 8000 jaar ononderbroken wijn! Wijn is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van het leven van de Georgiërs, en werkelijk iedereen maakt er zijn eigen ‘cuvée’. Ik proefde er zelfs wijn uit een jerrycan in de achterbak van een auto. En die was prima te drinken!

Geschiedenis

Wijn en wijnranken zijn in Georgië nooit ver weg. Op kerken zie je gebeeldhouwde trossen druiven als versiering, en het kruis van de heilige Nino, die het land rond 300 na Christus kerstende, bestaat uit samengebonden wijnranken. Wijnranken tref overal in de straten van Oud-Tbilisi, over balkons en langs regenpijpen. De wijngebieden treft u zowel in Oost- als West-Georgië, met Kachetië in het oosten van het land als belangrijkste wijnproducerende regio. En overal torenen op de achtergrond de indrukwekkende toppen van het Kaukasus Gebergte, dat het land zijn beschutte klimaat geeft.

Wijn wordt in Georgië vanouds gemaakt in grote ei-vormige amforen van klei, die ze hier qvevri’s noemen. Sommige zijn zo klein als een vat van 225 liter, anderen kunnen meer dan 1000 liter wijn bevatten. Die qvevri’s zijn ingegraven in de grond, zodat u in een wijnkelder vaak alleen de deksels van klei ziet die de amforen afsluiten. Hoewel er al in de 19e eeuw is begonnen met wijnmaken op meer West-Europese wijze, in houten vaten en later betonnen of roestvrijstalen tanks, houdt de traditie van wijnmaken in qvevri tot op de dag van vandaag stand. Tijdens een bezoek aan het jaarlijkse Festival van de Nieuwe Wijn, in mei in Tbilisi, kun je er talloze voorbeelden van proeven.

Georgische wijnGeorgische wijn

Druivenrassen

Het land kent verder meer dan 500 verschillende druivenrassen, de meeste totaal onbekend buiten het gebied. Van die 500 zijn er op het moment echter maar een handvol commercieel in gebruik. En dan is er nog de Georgische keuken. Brood is tot een culinaire kunstvorm verheven, en talloze bijzondere kruiden en specerijen geven een heel apart smaakpalet. Er zijn veel vleesgerechten, maar vooral opvallend zijn de gevarieerde groenteschotels. Gerechten komen meestal allemaal tegelijk op tafel, in kleine hoeveelheden. Op die manier kan iedereen pakken waar hij of zij trek in heeft. Uiteraard is er ook wijn bij de maaltijd. Bij een formeel diner is er zelfs een officiële toast-meester, die het diner en het drinken in goede banen leidt. Kortom: het oudste wijnland ter wereld is in de 21ste eeuw een spiksplinternieuwe, spannende wijnvakantiebestemming!

Druivenrassen

Het land kent verder meer dan 500 verschillende druivenrassen, de meeste totaal onbekend buiten het gebied. Van die 500 zijn er op het moment echter maar een handvol commercieel in gebruik. En dan is er nog de Georgische keuken. Brood is tot een culinaire kunstvorm verheven, en talloze bijzondere kruiden en specerijen geven een heel apart smaakpalet. Er zijn veel vleesgerechten, maar vooral opvallend zijn de gevarieerde groenteschotels. Gerechten komen meestal allemaal tegelijk op tafel, in kleine hoeveelheden. Op die manier kan iedereen pakken waar hij of zij trek in heeft. Uiteraard is er ook wijn bij de maaltijd. Bij een formeel diner is er zelfs een officiële toast-meester, die het diner en het drinken in goede banen leidt. Kortom: het oudste wijnland ter wereld is in de 21ste eeuw een spiksplinternieuwe, spannende wijnvakantiebestemming!

Naar boven