Chamagne Bolligner, château Mouton-Rothschield en Domaine de la jasse. Wat hebben ze gemeen? Alle drie zijn B-corp-gecertificeerd. Dan hoor je bij een selecte club bedrijven. En al helamaal in de wijnwereld. Extra glans voor de Grand Cru-allure die het iconische Domaine de la Jasse heeft opgebouwd
Gewetensvol ondernemen
B-Corp? Dat is gewetensvol ondernemen door de impact van je bedrijf in te perken met diverse maatregelen - milieubewust én sociaal. Wat houdt dat in bij La Jasse? Lichtgewicht flessen (minder dan 420 gram), Diam kurken (minste impact), geen capsules meer, maximale biodiversiteit in de wijngaard, minimale toevoeging van sulfieten (zelfs minder dan bij biologische wijnen!), geheel natuurlijke bemesting van de bodem, kwaliteit van leven van de werknemers bevorderen... de lijst gáát maar door. Als je aan Morgan Le Breton van La Jasse vraagt hoe zij het Domaine ziet binnen de beweging naar biologisch, dan antwoordt ze zeer resoluut: 'Bio? We zijn al voorbij bio!'
Kurkdroog
Dat kán ook dankzij het kurkdroge weer in de regio van Montpellier. Regen? Die valt er eigenlijk alleen in de winter. Precies genoeg om dan het grondwater weer aan te vullen. Dankzij 300 dagen zon per jaar hoeft La Jasse (bijna) nooit in te grijpen met bestrijdingsmiddelen. 'En bovendien,' Voegt Morgane toe, 'door het vergroten van onze biodiversiteit krijgen eventuele problemen geen kans.' Bijvoorbeeld door hier en daar bomen tussen de wijnranken aan te planten. Dat trekt vogles aan die insecten eten, waardoor de aantasting van druiven kan verkomen worden. Het gelauwerde Domaine de la Jasse heeft zichzelf hiermee in een geheel eigen klasse geplaatst.
Waanzinnig verleidelijk
Vloeibare charme. Zwart sappig bosfruit. Rijpe zwarte kers. Opgepept met een twist peper, blaadje munt en een vleugje tijm. Open, soepel, diep. Pure, directe Syrah (10% Grenache voor gulle afronding). Waanzinnig verleidelijk. Goed ferm slot. Zomaar 'los' lekker of als volle aperitief wijn bij kruidige worstjes en tapas. Rode curry's gerechten met tomaten (saus), iets zoet wild, stoofvlees, pittige kaas.
Sappig met grip
Vet en wat fries. Wat fruit met bloemetjes. Sappig met grip. Zuivere levendige Chardonnay (citrus, perzik). Deels gulle geurige Viognier (abrikoos, bloesems). Verrukkelijk. Lieft en pit dankzij een vleugje vuurkorf (rook, mineraliteit). Waar deze kleine dwergooruil op ijkt? Zuidelijke Bourgogne: Mâcon en Saint-Véran. Breed inzetbaar: van aperitief tot zeebaars, kip, geroosterde groente en zachte, verse kaas.
De rode La Jasse-klassiekers
Het geheim van deze klassiekers? 300 dagen zon per jaar. Cabernet Sauvignon van oude stokken in kiezelrijke bodem, zoals Pauillac in Bordeaux. Plus de ambitie, begonnen onder voormalig eigenaar Hans Walraven en verder gezet door Bruno Le Breton, om de beste 'Pauillac buiten Bordeaux' te maken. Geholpen, tot voor kort, door de bordeaux-expertise van Patrick Léon - de icoonwijnmaker van Château Mouton-Rothschild (Premier Grand Cru Classé). Hét recept voor topkwaliteit.
Pauillac aan de mediterranée
Baas boven baas! Dit intense, rokerige cassiskanon van 100% Cabernet Sauvignon, gerijpt in grotendeels nieuwe vaten van Frans eikenhout, in de 'premier Grand Vin' van La Jasse. Een eerbetoon aan Patrik Léon, die wijnmaker van Mouton-Rothschild en een tijd lang consultant van La Jasse. Geljk aan grote Pauillac. Nu acht flessen mét een Magnum (1,5 liter) én een handige Anti-OX (waarmee een open fles lang goed blijft). Zeer lekker bij lamsbout met knoflook, tijm en rozemarijn.