Tijdens een vakantie in Frankrijk drink je een fantastische witte wijn bij een idyllische wijngaard. De zon schijnt, het gezelschap is goed en de wijn smaakt fantastisch. Een gevoel om vast te willen houden en dus neem je enkele flessen mee naar huis. Wachten tot een bijzonder moment, waarop je je weer even in Frankrijk wilt wanen? Wacht niet té lang. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden namelijk maar weinig wijnen beter als je ze een paar jaar bewaart. Maar hoe bewaar je een witte wijn? Hoe lang is een witte wijn überhaupt houdbaar? Welke witte wijnen worden lekkerder met de jaren? En hoe kun je een geopende fles witte wijn het best bewaren?
Bewaren ongeopende flessen wijn
We beginnen met het bewaren van ongeopende flessen wijn. Hoe lang kun je een afgesloten fles witte wijn bewaren? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Er zijn immers tal van verschillende soorten witte wijn, die niet alleen uiteenlopen in geur en smaak, maar ook in kwaliteit. Maar, over het algemeen geldt:
Frisse, fruitige witte wijn: 1 jaar
Volle (houtgerijpte) witte wijn: 2 - 4 jaar
Zoete witte wijn: 2-10 jaar
Welke witte wijnen kun je het best binnen een paar jaar drinken?
Als je wijn koopt, houd dan in gedachten dat het gros (negen op de tien) van de wijnen ‘drinkrijp’ op de markt komt en dus binnen een à twee jaar na aankoop het lekkerst zijn. Kom je een fles frisse fruitige witte wijn tegen in je kelder, die er al wat langer ligt? Dan betekent dat niet dat deze niet meer te goed is. De wijn is er wellicht alleen niet lékkerder op geworden. De smaak kan zijn afgezwakt en de wijn zal zijn frisheid hebben verloren. Witte wijnen met houtrijping, dessertwijnen en wijnen met hoge zuren, zijn over het algemeen langer houdbaar.
Welke witte wijnen zijn geschikt om langer te bewaren?
Ronde, volle, houtgerijpte witte wijnen hebben soms juíst tijd in de kelder nodig om in balans te komen. En/of om nieuwe, nog mooiere, aroma’s te ontwikkelen. Vooral wijnen van druivenrassen als Chardonnay, Sémillon en Riesling kunnen uitstekend bewaard worden en ontwikkelen zich – meestal – tot betere wijnen. Ook het gebied waar de wijn vandaan komt, kan iets zeggen over zijn houdbaarheid. Zo staan wijnen uit de Franse Bourgogne en Champagne erom bekend dat zij – met gemak – zo’n vijf jaar opgelegd kunnen worden.
Hoe bewaar je ongeopende witte wijn het best? Bewaar ze in ieder geval niet in de koelkast. Hoewel witte wijn – in de meeste gevallen – gekoeld gedronken wordt, is er geen reden om ze ook gekoeld op te leggen. Sterker nog, kans is dat de witte wijn zijn smaak sneller verliest dan als je deze op een donkere koele plek als de kelder bewaart.
Naast de juiste temperatuur is het ook belangrijk dat je wijn liggend bewaart. Vooral bij wijnen met een kurk. Door een wijnfles neer te leggen, blijft de kurk namelijk nat. Zodra een kruk uitdroogt, laat deze meer zuurstof door en ontwikkelen geuren en smaken zich sneller waardoor de wijn minder lang op dronk zal zijn. Wil je de optimale omstandigheden voor het opleggen van de wijnen creëren? Overweeg dan een wijnklimaatkast aan te schaffen. Deze speciaal voor wijn ontworpen ijskast, kun je per sectie op een bepaalde temperatuur instellen, afhankelijk van de soort wijn die je wilt bewaren.
Hoe lang kun je een geopende fles witte wijn bewaren?
Over het algemeen kun je een geopende fles witte wijn zo’n 1-3 dagen bewaren in de ijskast. Daarna verliest deze aan frisheid en gaan geuren langzaam verloren. Ook hier geldt overigens dat als je na deze 1-3 dagen toch besluit nog een glas in te schenken, de wijn niet ondrinkbaar geworden hoeft te zijn. De mooiste aroma’s en smaken zullen echter verloren gegaan zijn en ook zal de zijn een stuk meer zuren ontwikkeld hebben.
Waarom is witte wijn na het openen nog maar zo kort houdbaar? De geuren en smaken van een wijn ontwikkelen zich door in aanraking te komen met zuurstof. Dat proces van oxideren wordt gestopt (met een schroefdop) of vertraagd (met een kurk) door een wijnfles af te sluiten. Er zijn overigens tegenwoordig wel handige tools om witte wijn langer lekker te houden. Zo kun je de geopende fles afsluiten met een vacuümstop, zodat er geen zuurstof meer bijkomt.