Tr

Beroemde Italiaanse wijnen: Van Barolo tot Vino Nobile

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 10-01-2014
Delen
Italiaanse wijnen
Italiaanse wijnen

Barolo, Barbaresco en Barbera; Chianti en Vino Nobile di Montepulciano. Klinkende namen, beroemde wijnen, allemaal uit Italië. Beroemde Italiaanse wijnen die op sommige gebieden overeenkomsten vertonen, op andere juist weer helemaal niet. We zetten de vijf D.O.C.G’s voor u op een rijtje. Maar wat zijn nu die overeenkomsten en verschillen?

Overeenkomsten

Allereerst natuurlijk: het zijn zonder uitzondering allemaal rode wijnen! Een witte Barolo of Chianti zult u nimmer tegenkomen, noch een witte Barbaresco, Barbera of Vino Nobile. De wijnen komen verder allemaal uit twee zeer beroemde Italiaanse wijngebieden: Barolo, Barbaresco en Barbera uit het noordwesten, uit het land aan de voet van de Alpen, Piëmonte. Chianti en Vino Nobile di Montepulciano uit het zonnige midden van Italië, Toscane. Een andere overeenkomst is de status: alle vijf de wijnen behoren tot de top van de Italiaanse wijnpiramide, gewild over de hele wereld, geliefd bij iedere doorgewinterde wijnliefhebber. Het zijn daarbij stuk voor stuk wijnen met een lange en rijke geschiedenis. Niet voor niets hebben ze alle vijf de aanduiding DOCG, de hoogste aanduiding binnen het Italiaanse herkomstsysteem. Meer overeenkomsten zijn er op het gebied van de inzetbaarheid: het zijn over het algemeen stevige, krachtige rode wijnen, met veel structuur. Een maaltijd erbij is zeer aan te bevelen, al kan een goed glas Chianti of Barbera ook nog wel eens lekker zijn bij een hartig borrelhapje. En een gerijpte Vino Nobile voor de open haard is ook niet te versmaden!

Verschillen

Verschillen zijn er natuurlijk ook: Barolo en Barbaresco zijn gemaakt van het stevige druivenras Nebbiolo. Barbera is al de naam van het druivenras, wat u overigens ook elders in Italië aantreft. Chianti en Vino Nobile worden gemaakt van hoofdzakelijk Sangiovese, al heeft de druif in het ene gebied een andere lokale naam dan in het andere. Elk van deze druiven geeft zijn eigen smaak en structuur aan de wijnen. De Sangioveses worden vaak gekenmerkt door tonen van rijpe rode kersen; ook in de aroma’s van de Nebbiolo treft u kersen aan, maar aangevuld met bijvoorbeeld rozen en teer. Uiteraard spelen hier de mate van het gebruik van houten vaten en de toegepaste vinificatietechnieken ook een rol. Om maar niet te spreken van het terroir: de bodem en de microklimaten. Heel belangrijk zijn tevens de rijpingstijden. In onderstaand overzicht vindt u de tijd dat de diverse wijnen op hout doorbrengen. Daar zitten grote verschillen tussen! Tot slot: de Barbera’s zijn de wat lichtere broertjes van de Sangioveses en Barolo’s, al zijn er ook hier natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Het kan heel goed zijn dat er Sangioveses zijn die lichter van body en structuur zijn dan sommige Barbera’s!

Beroemde Italiaanse wijnen op de proeftafel

Bij de Wijnbeurs worden alle wijnen blind geproefd, zodat u verzekerd bent van een goed glas wijn die puur op kwaliteit is beoordeeld. Voor de Wijnkoers, ons wijnmagazine vol prachtige wijnen en achtergrondverhalen, worden tientallen wijnen per gebied geproefd. Alleen de beste wijnen worden voor u geselecteerd. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs. Premium leden ontvangen bij het kopen van hun wijn hoge kortingen en voorrang op schaarse partijen.

Naar boven