In onze zoektocht naar nieuwe wijnen stuiten we gelukkig ook vaak op mooie wijnen. De wijnen van Bella Vittoria bijvoorbeeld, bestaande uit verschillende wijnen uit de regio Veneto. Zo is er een Pinot Grigio, Bardolino, Corvina en uiteraard een Amarone en een Ripasso. Want vooral deze laatste twee parels uit Veneto mogen natuurlijk niet ontbreken. Bella Vittoria is een verrassend mooie en koopwaardige nieuwe ontdekking. En viel tijdens een Wijnkoers studie op met een uitstekende Amarone en Valpolicella Ripasso, die beide een koopwaardigheidsTIP in de wacht sleepten.
Indrogen van druiven
Appassimento is het proces waarbij druiven indrogen. Een echte specialiteit van Veneto. Het indrogen van de druiven kan als de druiven nog aan de stok hangen, maar ook als de trossen al geplukt zijn en dan gedroogd worden in speciale droogruimtes of op rieten matten. De druiven verliezen bij het indrogen vocht, waardoor het suikergehalte naar verhouding toeneemt.
Amarone
Voor een Amarone wijn is de droogtijd zo’n 100 dagen, best lang dus. Het is dan ook een kostbaar proces. Tijdens de vergisting worden de suikers omgezet in alcohol, maar omdat de most zo rijk is, kan dat wel enkele maanden duren. Bij Amarone gist de wijn volledig uit. Bij een Recioto, de zoete variant van dit type wijn, wordt de gisting gestopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. De wijn is dan dus zoet.
Ripasso
Ripasso betekent ‘her-passeren’. En dat is precies wat er met de wijn gebeurt. De rijke ‘Amarone most’ wordt namelijk nog een keer gebruikt om de (basis) Valpollicella wijn overheen te gieten. De wijn wordt zo verrijkt. De wijn gaat namelijk samen met de Amarone schillen opnieuw gisten, waardoor naast alcohol en tannine ook veel extra smaak en kleur aan de Amarone schillen wordt onttrokken. Een Ripasso wijn is dan ook een stuk zwaarder en voller dan een “gewone” Valpolicella.
Druivenrassen
De belangrijkste druiven voor Valpolicella wijnen, dus ook voor Amarone en Ripasso, zijn Corvina, Corvinone en Rondinella. Corvina is de ruggengraat van de Valpolicella blends en brengt structuur en aroma met zich mee. De dikke schil van Corvina zorgt voor extra weerstand tegen rot. En dat is wel nodig voor het appassimento proces.
Corvinone heeft een diepere kleur en voegt meer complexe aroma’s en structuur toe aan de wijn.
Ook Rondinella heeft een intens donkere kleur en is een zeer productief druivenras. Daar bovenop is deze druif ook nog eens goed bestand tegen ziekten. Ideaal dus voor de wijnboer.
Bardolino Superiore
De DOCG Bardolino Superiore ligt aan de zuidoostoever van het Gardameer. Ook wijnen voor de Bardolino DOC mogen in dit gebied gemaakt worden. Een Bardolino Superiore is altijd een rode wijn, voor het grootste deel gemaakt van Corvina Veronese en aangevuld met onder meer Corvinone en/of Rondinella. Het zijn veelal fruitige wijnen, vol van smaak en een ideale maaltijd- EN borrel begeleider.
Pinot Grigio delle Venezie
Het productiegebied van de DOC Pinot Grigio delle Venezie, strekt zich uit over Friuli-Venezia, Veneto en Trentino. Dit gebied mag dan redelijke groot zijn, de DOC geldt maar voor één wijn: Pinot Grigio.