Een wijn uit een klein en onbeduidend wijnbouwgebiedje. Een wijn van een volslagen onbekende druif. Een wijn met de plaatselijke coöperatie als geestelijk vader en uitvoerend producent. Niet voor iedereen een uitnodigend affiche. Wat de boer niet kent… Bij avontuurlijk ingestelde smulpapen gaat het hart echter sneller kloppen!
Kurkdroog
Op hemelsbreed 100 kilometer afstand van Benidorm ligt het wijnbouwgebied van Almansa, maar van het mediterrane klimaat aan de Costa Blanca is weinig meer te merken. In de zomer stijgt het kwik tot boven de 40 graden en in de winter is het maandenlang steenkoud. Regendruppels zijn vrij uitzonderlijk. De meeste neerslag bestaat uit hagelstenen als biljartballen zo groot. Maar het is vooral droog. Kurkdroog!
Garnacha wie?
Ondanks de extreme weersomstandigheden is Almansa uitstekend geschikt voor wijnbouw. Anno 2018 is ruim 7.600 hectare met voornamelijk blauwe en hittebestendige druivenvariëteiten aangeplant. De weinig vruchtbare grond met een flinke dosis kalksteen vormt de perfecte voedingsbodem voor Monastrell, Syrah, Tempranillo en Garnacha Tintorera. Pardon! Garnacha wie?
Franse creatie
De Garnacha Tintorera is beter bekend als Alicante Bouschet. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze kruising tussen de Grenache Noir (Garnacha) en Petit Bouschet een Franse creatie. De resultaten in zijn vaderland waren echter weinig aansprekend en heeft de druif doen besluiten om warmere oorden op te zoeken om te excelleren. Vooral in het Portugese Alentejo vinden we de druif volop terug. En in Almansa dus!
Tintoralba
Daar waar coöperaties in de jaren ’80 vooral op aarde waren om je jerrycan campingrosé af te vullen, mag menig coöperatie anno 2018 tot de serieuze wijnbedrijven worden gerekend. Zo ook Tintoralba. Met 225 leden en maar liefst 1.500 hectare wijngaard allesbehalve een kleintje. Kosten noch moeite worden gespaard om koopwaardig druivensap op de markt te brengen voor het maken van Spaanse wijn. Voor het vlaggenschip van de coöperatie, de Vino Ecológico Selección, wordt het rendement gereduceerd tot slechts 15 hectoliter per hectare en worden uitsluitend nieuwe eikenhouten vaten gebruikt.
Almansa Bastard!
De Vino Ecológico Selección is met recht het paradepaardje. De (bijna ongeloofwaardige!) oogstreductie ontketent een ongekend palet aan geconcentreerde smaken. Gekonfijte aardbeien, zwarte bessen, kersenlikeur, bosbramen, espresso en pure choco. De rijping op nieuw eiken voegt daar nog wat vanille, kokos en eucalyptus aan toe. Massief, imposant, majestueus en kolossaal. Een ‘old school’ Parker wijn. Een echte vetzak. Benidorm heeft zijn Benidorm Bastards. Almansa heeft deze Almansa Bastard!