Pinot Grigio is een zeer populair druivenras. Niet zo gek, want het is ook een druivenras dat erg toegankelijke wijnen voortbrengt. Het is dan ook een graag geziene wijn op menig borrel. De wijnen die van deze druif gemaakt worden kunnen enorm uiteen lopen. Van de meest simpele, licht fruitige wijnen tot wijnen met wat meer kracht en complexiteit.
Wat is Pinot Grigio?
Pinot Grigio is een druivenras en niet zo maar één. Lange tijd was Chardonnay de meest populaire wijn, maar dat stokje moest de druif op een gegeven moment overdragen aan Pinot Grigio. In de jaren negentig stond er nog maar 3.500 hectare aangeplant met dit druivenras. Tien jaar geleden was dat al uitgegroeid tot meer dan 17.000 hectare. Het laat de populariteit van de frisse Pinot Grigio des te meer zien. De Italiaanse regio’s Friuli en Alto Adige produceren een aantal uitstekende wijnen van deze druif, maar het grootste gedeelte van de Pinot Grigio productie vindt plaats in de regio Veneto. Het is over het algemeen een droge, frisse wijn met aroma’s van citrus en perzik. De kleur van de schil varieert van grijs, grijsblauw tot roze bruin.
Pinot Gris
Pinot Grigio is een van oorsprong Frans druivenras dat daar beter bekend staat onder de naam Pinot Gris. De Franse thuisbasis is de wijnregio Elzas. Samen met de druiven Riesling en Gewurztraminer, wordt Pinot Gris vereerd als nobel druivenras. Er worden dan ook zeer respectabele wijnen van gemaakt in deze regio. Wanneer wijnboeren de druiven nog wat langer laten hangen en de druiven later oogsten, wordt er een rijke wijn van gemaakt onder de naam ‘Vendange Tardive’. Een ‘Sélection de Grains Nobles’ wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door botrytis. Een soort schimmel dat de druiven laat verschrompelen, waardoor de suikers in de druiven naar verhouding toenemen. Dit is een delicaat proces en aan deze wijnen hangt dan ook vaak een prijskaartje.
Pinot Grigio wereldwijd
Pinot Grigio mag dan van oorsprong Pinot Gris heten, de Italiaanse benaming wordt wereldwijd veelvuldig gebruikt. Niet zo gek gezien de populariteit die de druif onder de Italiaanse naam geniet.
In Duitsland staat de Duitse naam meestal op het etiket. Dan wordt Pinot Grigio ‘Grauburgunder’ genoemd en soms ‘Ruländer’. In Hongarije gaat de druif als ‘Szürkebarát’ door het leven.
Wat eet je bij Pinot Grigio?
Vanwege het frisse en fruitige karakter van Pinot Grigio, past de wijn uitstekend bij de borrel of als aperitief. Toch liever de wijn combineren met een gerecht? Ga dan voor een carpaccio van witvis, een hartige taart met garnalen en vis, een salade met mozzarella, of bij Elzasser flammkuchen.