Blind proeven doe je zo!
Een gezellige en hoogstaande wijnproeverij organiseren was nog nooit zo makkelijk!
Wie kan er beter blind proeven, jij of je vrienden? Ontdek het met ons ‘Blind proeven doe je zo! Wijnpakket’.
Wat leuk dat je aan de slag gaat met onze wijnzinnige blinde wijnproeverij! Met ons ‘Blind Proeven Doe Je Zo! Wijnpakket’ krijg je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke wijnavond. Dit pakket bevat zorgvuldig geselecteerde wijnen in een specifieke volgorde, proefnotities en wikkels om de flessen blind te verpakken, zodat de proeverij direct kan beginnen!
Voor een optimale wijnproeverij-ervaring hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet!
1. Zorg voor de juiste temperatuur
Witte wijnen mogen niet te koud zijn en rode wijnen niet te warm. Haal de witte wijnen ongeveer een half uur voor het proeven uit de koelkast, zodat ze op de juiste temperatuur zijn.
2. Gebruik het juiste glas
Kies een middelgroot wijnglas met een versmallende rand. Gebruik hetzelfde type glas voor alle wijnen, zodat je de verschillende wijnen goed kunt vergelijken.
3. Zet de wijnen in de juiste volgorde
Begin met de lichtere wijnen en werk je weg naar de zwaardere wijnen. Raadpleeg de volgorde onderaan de pagina. Lees de smaak toelichtingen pas naderhand!
4. Optioneel: Zet de borrelplank klaar
Maak het extra gezellig met een borrelplank! Ons proefpanel heeft een aantal aanbevelingen samengesteld voor heerlijke bijpassende hapjes die goed samengaan met de wijnen. Zo komt iedere wijn nog beter tot zijn recht. Bekijk onderaan de pagina bij elke wijn de aanbevolen tips.
5. Wikkel de wijnen blind in
Gebruik de bijgeleverde wikkels, zodat je écht blind kunt proeven, net als ons eigen Wijnbeursproefpanel. Geen etiketten, geen voorkennis – puur de smaak!
6. Vul de glazen
Bij een wijnproeverij schenkt men tussen de 30 en 50 ml per glas. Dit betekent dat je uit één fles (750 ml) tussen de 15 en 25 glazen kunt schenken. Zo kun je met 15-25 mensen 6 verschillende wijnen proeven, terwijl iedereen voldoende wijn krijgt om de verschillende smaken te ontdekken!
7. Pak de proefnotities erbij
Gebruik de proefnotities om je ervaring vast te leggen. Lees de bijgevoegde beschrijvingen, beoordeel elke wijn en geniet van het moment!
8. Proefde jij alle smaken en tonen?
Na de proeverij, neem even de tijd om je proefnotities door te lezen. Welke smaken en geuren heb jij ontdekt? Lees of je bevindingen kloppen en vergelijk je indrukken met de uitleg van ons proefpanel over de verschillende wijnen.
Wijn 1.
Smaak toelichting
Fonkelend intens geelgroen.
Uitbundig en energiek vol knapperig fris fruit als Granny Smith-appel, ananas, Reine Claude en grapefruit. Vleugje verse Verdejo-kruiden.
Borrelplank suggesties
Groene olijven, sushi, Hollandse garnalen en Spaanse tapas, zoals omelet met aardappeltjes (tortilla).
Wijn 2.
Smaak toelichting
Sappig en crispy.
Blinkend licht groengeel. Sappig en verfrissend vol crunchy groene pruim, appel, kruisbes en gele grapefruit. Crispy mineralen en een ananasje à la Sancerre.
Borrelplank suggesties
Geitenkaas, oesters, groentendips, rauwkost en gegrilde gamba's.
Wijn 3.
Smaak toelichting
Met een vleugje vanille van het eiken.
Intens lichtgeel met groene glans. Breed en rijk vol rijp Chardonnay-fruit als perzik, gele pruim, ananas en citrus. Met een delicaat vleugje rokerige vanille van het eiken.
Borrelplank suggesties
Gerookte zalm wrapjes, sashimi, dim sum, kippenvleugeltjes, blauwe kazen en noten.
Wijn 4.
Smaak toelichting
Intens diep donker Bordeauxrood.
Heerlijk Mediterraans gekruid (lavendel, salie, rozemarijn). Intens fruitig en volsappig van smaak met een weelderig rijke structuur. Smeltend zacht, krachtig en lang. Cassis, zwarte kersen, kruiderij en romige cacao perfect in evenwicht. Soepel afgerond met eeneerlijk med vleugje ceder en cacao.
Borrelplank suggesties
Charcuterie, kruidige vleesballetjes en belegen Gouda.
Wijn 5.
Smaak toelichting
Warm donkerrood met diepe kern.
Verleidelijk, stevig en rijk geschakeerd met mandenvol rijp rood fruit, zwarte kersen, Piemontese aardsheid, chocolade en ceder. Vol sappige kersen, chocolade en specerijen. Met een Grand Cru waardige rijkdom aan kersenbonbons en een ontluikend truffeltje.
Borrelplank suggesties
Zwarte olijven, tapenade, bruschetta met tomaat, zoete pepers gevuld met roomkaas, spicy wraps en (kruidige) kazen.
Wijn 6.
Smaak toelichting
Stevig én satijnzacht.
Donker purperrood. Weelderig, krachtig en rijk vol zoete kersen, bosbessen, vanille, chocola en mokka. Stevig én satijnzacht met eindeloos lange afdronk. Sensationeel mooie krachtpatser met de fruitrijkdom van Châteauneuf en de weelde van Amarone. Deels gerijpt op eiken.
Borrelplank suggesties
Brokkelige oude kaas, druiven, dadels omwikkeld met spek en chorizo.
Wil je nog meer leren over wijn? Bestel dan nu het boek "Proeven als een Pro".