Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Biologische wijn

Gekozen filters:
  1. Spanje

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • (Organic) V de Vina Monastrell Rosado
    (Organic) V de Vina Monastrell Rosado
    2023 | Spanje | Yecla
    Waardering:
    100% 100 0
    (1)
    Op en top fruitige Spaanse Rosado. Én nog biologisch ook! Zomerse dorstlesser vol enthousiaste framboosjes en aardbeien. Drink 'm op zo'n 10 °C.
    • Smaakprofiel
      Kleurrijk, mild & fruitig
    • Druivenras
      Monastrell
    Normale prijs 8,99 Speciale prijs 6,99
    Je bespaart

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Wat is biologische wijn?

Biologische wijn wordt op een zo'n natuurlijk mogelijke manier gemaakt van biologisch geteelde druiven met minimale kunstmatige ingrepen waarbij er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn toegepast. Makers van biologische wijn gebruiken daarom druivenrassen die goed bestand zijn tegen verschillende wijngaardziektes. Ook gaan de wijnboeren op zoek naar de percelen met de meest vruchtbare bodem uit, zodat die bodem zelf kan voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Wat mag een wijnboer dan wel doen? Bijsturen met kruidenpreparaten kan wel. Denk daarbij aan het bestrijden van schadelijke insecten met andere insecten. Het productieproces van biologische wijn is dus schoner en duurzamer dan de reguliere wijnteelt, levert vaak kwalitatief betere druiven en is beter voor het milieu. Ook is het gebruik van sulfiet in biologische wijnen geminimaliseerd.

Het ontstaan van biologische wijn

De certificering van biologische of bio wijn gaat terug naar het jaar 2012. Sinds dat jaar wordt er officieel gesproken over biologische wijnteelt. Voor die tijd viel het telen van biologische druiven alleen onder biologische regelgeving. Voor het daadwerkelijk maken van biologische wijn waren geen verdere regels vastgesteld. Sinds 2012 moeten de druiven niet alleen biologisch geteeld zijn, ook de productie van de wijn moet biologisch zijn.

Regelgeving en certificaat biologische wijn

Wijn mag alleen biologisch worden genoemd wanneer er aan strenge regels wordt voldaan. Deze regels zijn binnen de EU wettelijk vastgesteld en worden streng bewaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid sulfiet die in een wijn gebruikt wordt. Dit conserveringsmiddel mag maar mondjesmaat gebruikt worden. Ook mogen biologische wijntelers minder technische hulpmiddelen gebruiken bij het produceren van de wijn. Wanneer de strikte regelgeving is opgevolgd dan ontvangt de producent het Europees Biologisch keurmerk. SKAL is de Nederlandse organisatie die erop toeziet op het naleven van de regels. Met dit keurmerk op de fles weet u zeker dat u een echte biologische wijn in handen heeft.

Biologische wijn zonder sulfiet

Waarom kiezen voor biologische wijn? Naast dat het proces van wijn maken voltrokken wordt met meer respect voor de natuur en het milieu, kan ook een gevoeligheid voor sulfiet reden zijn om te kiezen voor het drinken van biologische wijn. Biologische wijn bevat namelijk minder sulfiet dan reguliere wijn. Het produceren van wijn zonder sulfiet is echter niet mogelijk. Dit komt omdat dit stofje vrijkomt tijdens de gisting en dat is het proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Er zal dus altijd een – minimale – hoeveelheid sulfiet in wijn aanwezig zijn. Maar, het is dus wel degelijk zo dat biologische wijn minder sulfiet bevat in vergelijking tot reguliere wijn. Bij reguliere wijnteelt wordt er om verschillende redenen namelijk vaak extra sulfiet aan wijn toegevoegd. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wijn langer zuiver blijft en bovendien gaat sulfiet de groei van bacteriën tegen. Biologische wijn is daarom een goede keuze wanneer u overgevoelig bent voor sulfiet.


Algemene maximum totaal sulfietgehaltes (SO2)

Stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn:
• 150 milligram/liter voor rode wijn
• 200 milligram/liter voor witte wijn en rosé wijn

Biologische wijn
• Minder dan 2 gram suiker 100 mg sulfiet
• 2 tot 5 gram suiker 120 mg sulfiet
• Meer 5 gram suiker 170 mg sulfiet.

Verschil biologische en biodynamische wijn

Naast biologische wijn wordt er tegenwoordig ook biodynamische wijn geproduceerd. Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn? Ook bij biodynamische wijn zijn respect voor mens, dier en milieu leidraad in het productieproces en zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Maar, biodynamische wijnmakers gaan nog een stap verder. De biodynamische werkwijze is gebaseerd op het antroposofische gedachtegoed. Hierbij wordt ervanuit gegaan dat de aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van gewassen. Zo worden oogstwerkzaamheden aangepast aan bijvoorbeeld de stand van de zon en de maan. Het ‘Demeter’-keurmerk is een internationaal keurmerk waaraan een biodynamische wijn te herkennen is.

1 gekozen filter
Naar boven