Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Biologische wijn

Filter 2 resultaten

2 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • (Organic) Rhonéa 'Légende des Toques' Côtes du Rhône
    • (Organic) Rhonéa 'Légende des Toques' Côtes du Rhône
    Légende des Toques Rhônéa
    2022 | Frankrijk | Rhône

    Een zachte, krachtige en soepele nummer 1 van de Rhônes met tjokvol rijp bosfruit. Biologisch en door het proefpanel bekroond met 18/20 punten!

    • Smaakprofiel
      Stevig, zacht & romig
    • Druivenras
      Syrah, Grenache, Marselan
    12,99
    • (Organic) Bosio Passato Barbaresco
    • (Organic) Bosio Passato Barbaresco
    (Organic) Passato Barbaresco
    2020 | Italië | Piemonte
    Een krachtige en elegante bio Barbaresco van de fenomenale oogst 2019. 100% Nebbiolo van een zeldzaam hoog Piemonte-niveau. 19/20 proefpanelpunten.
    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Nebbiolo
    24,49

2 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Wat is biologische wijn?

Biologische wijn wordt op een zo'n natuurlijk mogelijke manier gemaakt van biologisch geteelde druiven met minimale kunstmatige ingrepen waarbij er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn toegepast. Makers van biologische wijn gebruiken daarom druivenrassen die goed bestand zijn tegen verschillende wijngaardziektes. Ook gaan de wijnboeren op zoek naar de percelen met de meest vruchtbare bodem uit, zodat die bodem zelf kan voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Wat mag een wijnboer dan wel doen? Bijsturen met kruidenpreparaten kan wel. Denk daarbij aan het bestrijden van schadelijke insecten met andere insecten. Het productieproces van biologische wijn is dus schoner en duurzamer dan de reguliere wijnteelt, levert vaak kwalitatief betere druiven en is beter voor het milieu. Ook is het gebruik van sulfiet in biologische wijnen geminimaliseerd.

Het ontstaan van biologische wijn

De certificering van biologische of bio wijn gaat terug naar het jaar 2012. Sinds dat jaar wordt er officieel gesproken over biologische wijnteelt. Voor die tijd viel het telen van biologische druiven alleen onder biologische regelgeving. Voor het daadwerkelijk maken van biologische wijn waren geen verdere regels vastgesteld. Sinds 2012 moeten de druiven niet alleen biologisch geteeld zijn, ook de productie van de wijn moet biologisch zijn.

Regelgeving en certificaat biologische wijn

Wijn mag alleen biologisch worden genoemd wanneer er aan strenge regels wordt voldaan. Deze regels zijn binnen de EU wettelijk vastgesteld en worden streng bewaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid sulfiet die in een wijn gebruikt wordt. Dit conserveringsmiddel mag maar mondjesmaat gebruikt worden. Ook mogen biologische wijntelers minder technische hulpmiddelen gebruiken bij het produceren van de wijn. Wanneer de strikte regelgeving is opgevolgd dan ontvangt de producent het Europees Biologisch keurmerk. SKAL is de Nederlandse organisatie die erop toeziet op het naleven van de regels. Met dit keurmerk op de fles weet u zeker dat u een echte biologische wijn in handen heeft.

Biologische wijn zonder sulfiet

Waarom kiezen voor biologische wijn? Naast dat het proces van wijn maken voltrokken wordt met meer respect voor de natuur en het milieu, kan ook een gevoeligheid voor sulfiet reden zijn om te kiezen voor het drinken van biologische wijn. Biologische wijn bevat namelijk minder sulfiet dan reguliere wijn. Het produceren van wijn zonder sulfiet is echter niet mogelijk. Dit komt omdat dit stofje vrijkomt tijdens de gisting en dat is het proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Er zal dus altijd een – minimale – hoeveelheid sulfiet in wijn aanwezig zijn. Maar, het is dus wel degelijk zo dat biologische wijn minder sulfiet bevat in vergelijking tot reguliere wijn. Bij reguliere wijnteelt wordt er om verschillende redenen namelijk vaak extra sulfiet aan wijn toegevoegd. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wijn langer zuiver blijft en bovendien gaat sulfiet de groei van bacteriën tegen. Biologische wijn is daarom een goede keuze wanneer u overgevoelig bent voor sulfiet.


Algemene maximum totaal sulfietgehaltes (SO2)

Stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn:
• 150 milligram/liter voor rode wijn
• 200 milligram/liter voor witte wijn en rosé wijn

Biologische wijn
• Minder dan 2 gram suiker 100 mg sulfiet
• 2 tot 5 gram suiker 120 mg sulfiet
• Meer 5 gram suiker 170 mg sulfiet.

Verschil biologische en biodynamische wijn

Naast biologische wijn wordt er tegenwoordig ook biodynamische wijn geproduceerd. Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn? Ook bij biodynamische wijn zijn respect voor mens, dier en milieu leidraad in het productieproces en zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Maar, biodynamische wijnmakers gaan nog een stap verder. De biodynamische werkwijze is gebaseerd op het antroposofische gedachtegoed. Hierbij wordt ervanuit gegaan dat de aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van gewassen. Zo worden oogstwerkzaamheden aangepast aan bijvoorbeeld de stand van de zon en de maan. Het ‘Demeter’-keurmerk is een internationaal keurmerk waaraan een biodynamische wijn te herkennen is.

filters
Naar boven