Biologische wijn

Biologische wijn is de afgelopen jaren steeds meer in opkomst. Maar wat is biologische wijn, waarom zou je het kopen en is het echt beter?

Biologische wijn wordt op een zo'n natuurlijk mogelijk manier gemaakt met minimale kunstmatige ingrepen. De wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest toegepast en de bodem wordt niet vervuild. De biologische bemesting die wel wordt gebruikt, stimuleert gelijk de bodem wat zorgt dat de wijnstokken minder vatbaar zijn voor bepaalde ziektes en schimmels. Het proces is dus schoner en duurzamer dan bij reguliere wijnteelt. Biologische productie resulteert in kwalitatief betere druiven en het is beter voor het mileu. Ook is het gebruik van sulfiet in biologische wijnen geminimaliseerd.

Biologische wijnen bio logoBiologische wijnen bio logo

Het ontstaan van biologische wijn

De certificering van biologische of bio wijn gaat terug naar het jaar 2012. Sinds dat jaar wordt er officieel gesproken over biologische wijnteelt. Voor die tijd viel het telen van biologische druiven alleen onder biologische regelgeving. Voor het daadwerkelijk maken van biologische wijn waren geen verdere regels vastgesteld. Sinds 2012 moeten de druiven niet alleen biologisch geteeld zijn, ook de productie van de wijn moet biologisch zijn.

Wijn mag alleen biologisch worden genoemd wanneer er aan strenge regels wordt voldaan. Deze regels zijn binnen de EU wettelijk vastgesteld en worden streng bewaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid sulfiet die in een wijn gebruikt wordt. Dit conserveringsmiddel mag maar mondjesmaat gebruikt worden. Ook mogen biologische wijntelers minder technische hulpmiddelen gebruiken bij het produceren van de wijn. Wanneer de strikte regelgeving is opgevolgd dan ontvangt de producent het Europees Biologisch keurmerk. SKAL is de Nederlandse organisatie die erop toeziet op het naleven van de regels. Met dit keurmerk op de fles weet u zeker dat u een echte biologische wijn in handen heeft.

By the Grape

De Wijnbeurs is samen met By the Grape een duurzame samenwerking aangegaan. By the Grape omarmt de visie 'Organic Wine is our Nature'. Samen willen we u graag de lekkerste 100% biologische wijnen met een bijzonder verhaal van de wijnboeren laten genieten. By the Grape gelooft niet in goedkoop, maar wel in topkwaliteit voor een scherpe prijs. Deze heerlijke wijnen zijn voor een eerlijke prijs bij de wijnboeren ingekocht. 

Biologische wijn zonder sulfiet

Met de opkomst van biologische wijn wordt de vraag naar biologische wijn zonder sulfiet ook steeds groter. Het produceren van wijn zonder sulfiet is echter niet mogelijk. Dit komt omdat sulfiet vrijkomt tijdens de gisting. Er zal dus altijd een hoeveelheid sulfiet in wijn zitten. Bij reguliere wijnteelt wordt er vaak extra sulfiet aan wijn toegevoegd. Het toevoegen hiervan gebeurt om verschillende redenen. Extra sulfiet zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wijn langer zuiver blijft. Daarnaast gaat sulfiet de groei van bacteriën tegen.

Een feit is wel dat biologische wijn minder sulfiet bevat in vergelijking tot reguliere wijn. Biologische wijn is daarom een goede keuze wanneer u overgevoelig bent voor sulfiet.

Algemene maximum totaal sulfietgehaltes (SO2)

Stille wijn, parelwijn en gearomatiseerde wijn:
> milligram/liter voor rode wijn
> 200 milligram/liter voor witte wijn en roséwijn

Biologische wijn
> Minder dan 2 gram suiker 100 mg sulfiet
> 2 tot 5 gram suiker 120 mg sulfiet
> Meer 5 gram suiker 170 mg sulfiet.  

Biodynamische wijn

Naast biologische wijn wordt er tegenwoordig ook biodynamische wijn geproduceerd. De productie van biodynamische wijn gaat een stap verder dan die van biologische wijn. De biodynamische werkwijze is gebaseerd op het antroposofische gedachtegoed. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van gewassen. Zo worden oogstwerkzaamheden aangepast aan bijvoorbeeld de stand van de zon en de maan.

Naar boven