Een bijzondere collectie met 2 rijke Barolo's die al mooi op dronk zijn, van het uitstekende jaar 2017: 2x elegante 'Cru' Bussia (18,5/20 punten) en 4x Barolo (18+/20 punten).
Sangrato 'Bussia' staat garant voor een verfijnd glas Barolo met een fraaie lengte, een fijne structuur en zit vol donkere kersen. Nu al relatief soepel en toegankelijk van smaak. 18,5/20 punten!
Proefnotitie
Stevig warm bruinrood/zwart. Rijke geur van zoet zwart fruit, gedroogde specerijen, cacao en de belofte van truffel. Relatief soepel en toegankelijk van smaak, meer feminiene stijl, wikkelt mooi af met zwarte kersen, bessen, framboos en een fijne en zachte structuur. Elegante stijl met fraaie lengte. Verfijnde Barolo ‘Cru’ met veel schakeringen. 24 maanden gerijpt op eiken vaten. 100% Nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij fazant met eekhoorntjesbrood, lamsrack en oude Parmezaan. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen), op dronk tot 2032+.
2017 | Italië, Piemonte
Sangrato Barolo
De 2017 oogst bracht krachtige wijnen voort, waaronder deze rijke Barolo met 18+/20 punten. Een klassieker vol zoet zwart fruit en cacao die nu al lekker is bij een stuk vlees of om nog jaren te bewaren...
Proefnotitie
Vrij diep rood/bruin/zwart, stevig voor Barolo! Edel en nog gebald bouquet van zoete kersen, gedroogd zwart fruit, truffel en ceder. Breed, krachtig en rijk van smaak vol donkere kersen, cranberry, zoet zwart fruit, cacao en ceder met een mooie frisheid en pikante finale. In het krachtige 2017 gebald van karakter, zal zich met flesrijping nog ontwikkelen. Rijke Sangrato Barolo uit krachtig jaar. 18 maanden gerijpt op eiken vaten 100% Nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij pasta met truffel, wild, geroosterd vlees en Parmezaanse kaas. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen), op dronk tot 2032.
"Om nu al van te genieten of nog vele jaren te bewaren"
De Sangrato Barolo’s worden gemaakt door de familie Sartirano, een onderscheiden topproducent in het hart van Barolo in Piemonte. De Italiaanse rode wijnen zijn gemaakt van 100% Nebbiolo druiven die met de hand werden geplukt van de wijngaarden op de Barolo heuvels. Na een traditionele, langzame vinificatie hebben de wijnen 18 tot 24 maanden lang gelagerd op eikenhouten vaten. Het resultaat is verbluffend.
Barolo
Barolo wijn is wereldwijd een begrip! De 'koning der wijnen' mag gemaakt worden van druiven uit 11 dorpjes binnen de Piemonte regio: Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba, Grinzano, Verduno, Novello, Diano d’Alba, Roddi en Cherasco.
Sommige wijngaarden genieten de status van Cru, in Barolo aangeduid als Menzioni Geografiche Aggiuntive. Zo ook de 'Bussia' wijngaard. Met 290 hectare erg groot en eigenlijk te groot om van één wijngaard te spreken. Bussia omvat dan ook meerdere percelen. De grootte van deze Cru doet dan ook soms wat wenkbrauwen fronsen. Volgens critici vallen zo ook veel ‘mindere delen’ binnen de grenzen van Bussia. Toch blijft deze historische subzone de bekendste en nog altijd zeer gewaardeerde Cru van de gemeente Monforte d’Alba. De bodem, bestaande uit leem, zand, klei en mergel, is mede verantwoordelijk voor de meest verfijnde en gebalanceerde Barolo’s van Monforte.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
SPOTLIGHT
2017 is een veelbesproken vintage, die wordt omschreven als de heetste en droogste ooit in Italië. Klimaatverandering is een feit, maar daar laten de wijnboeren zich niet door kisten. Ze maken vakkundig gebruik van hun kennis en ervaring die ze de laatste jaren hebben opgedaan, om zo mee te groeien met de veranderingen op klimatologisch gebied.
SPOTLIGHT
Italië ademt wijn. Van het noorden tot het zuiden en van het westen tot het oosten, overal in het land is wijnbouw te vinden. Elk gebied uniek en met eigen specialiteiten. Zo staat het noordelijke Piemonte wereldwijd bekend om zijn Barolo's en Barbera's. Piemonte grenst aan het Alpen gebergte en betekent ook letterlijk 'aan de voet van de berg'