Alcoholvrije wijn raakt steeds meer in trek. Want of je nou om welke reden dan ook tijdelijk of permanent geen alcohol drinkt, het is op zijn tijd gewoon gezellig om een glas mee te drinken tijdens een etentje of een ander feestelijk moment.
Officieel is een wijn een drank uit gegist druivensap en bevat minimaal 8,5% alcohol. Er zijn producenten die druivensap verkopen als alcoholvrije wijn, hoewel er dan geen gisting is toegepast. Juist die gisting zorgt voor allerlei smaakveranderingen, zoals we bij ‘gewone’ wijn gewend zijn. De onvergiste wijnen zijn echter heel zoet van smaak en daarom kunt u beter naar een wijn kijken die in eerste instantie als een ‘gewone’ wijn is geproduceerd.
De meeste alcoholvrije wijn worden dus in het begin van het proces zoals ‘gewone wijn’ gemaakt. Op de vraag wat er in alcoholvrije wijn zit, is het antwoord druiven. Maar dankzij speciale wijnmaaktechnieken, waaronder de vacuümtechniek, spinning cone of omgekeerde osmose, wordt de alcohol aan de wijn onttrokken.
Er blijft dan geen tot maximaal 0,5% alcohol over, wat wettelijk ook is toegestaan. Tijdens het extractieproces kunnen er nog restjes alcohol achterblijven. Wanneer er op een wijn 0,0% alcohol staat, dan is het gegarandeerd dat de wijn 100% alcoholvrij en ook halal is.
Smaak is een persoonlijke kwestie en hoe alcoholvrije wijn smaakt zal iedereen dus anders beleven. Waar een aantal jaar geleden alcoholvrije wijn nog weinig voorstelde, is de alcoholvrije wijn nu van aanzienlijke kwaliteit. Dit komt door het feit dat de wijnboeren de druiven eerder oogsten, waardoor het sap minder suikers bevat. Daarnaast heeft ook vacuümtechniek voor een flinke verbetering van de kwaliteit gezorgd.
Alcoholvrije wijn smaakt vaak iets zoeter dan een normale wijn. Normaal gesproken maskeert alcohol het zoete karakter, waardoor dit bij een alcoholvrije wijn eerder tot uiting komt. Maar het betekent niet dat dit type wijn meer suikers bevat.
Net als bij de meeste ‘gewone’ wijn, gaat een gemiddelde alcoholvrije wijn één tot drie jaar mee.
Alcoholvrije rode wijn komt tegenwoordig niet alleen meer uit Europa, maar ook uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Een alcoholvrije wijn wordt in de meeste gevallen dus gewoon van normale druiven gemaakt, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Pas later wordt de alcohol aan de wijn onttrokken dankzij speciale technieken.
Ook alcoholvrije witte wijn wordt gemaakt van de reguliere druiven als Chardonnay, Airen, Moscatel of Sauvignon Blanc.