Alcoholvrije rode wijn  

Alcoholvrije wijnen zijn in opkomst. Het is een trend die we voorlopig nog wel blijven zien. In de Van Dale staat dat wijn een drank is uit gegist druivensap. Er zijn sommige producenten die gewoon druivensap verkopen als alcoholvrij alternatief, maar dan is er dus geen gisting aan te pas gekomen. Andere alcoholvrije wijnen worden gemaakt zoals ‘gewone’ wijn wordt gemaakt, met dus een vergisting van het geperste sap tot een volwaardige wijn met alcohol. Pas aan het einde van het proces wordt de alcohol aan de wijn onttrokken met speciale apparatuur.

alcoholvrije rode wijnAlcoholvrije wijn maken

De meest voorkomende technieken voor alcoholvrije rode wijn zijn omgekeerde osmose, de vacuümtechniek en ‘spinning cone’. Bij omgekeerde osmose worden de verschillende componenten als water, alcohol en smaakstoffen van elkaar gescheiden en dan zonder de alcohol weer aan elkaar toegevoegd. Bij de vacuümtechniek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, door middel van een vacuüm alcohol uit de wijn onttrokken. Bij de methode van de ‘spinning cone’ wordt de alcohol verwijderd met behulp van draaien kegelvormige kolommen. Die scheiden de alcohol van de aroma’s.

Nu is het wel zo dat alcoholvrije wijn volgens Europese wetgeving alcoholvrij genoemd mag worden als het maximaal 0,5 % alcohol bevat. Dat komt omdat er tijdens het extractieproces nog wat alcoholresten achter kunnen blijven. Vaak bevat een dergelijke wijn dan ook tussen de 0,2 % en 0,5 % aan alcohol. Staat er op een fles 0,0 % alcohol, dan is de wijn ook echt alcoholvrij.

Maar is alcoholvrije wijn dan ook lekker? Laten we voorop stellen dat er over smaak niet te twisten valt. Het is wel zo dat alcohol de body en het mondgevoel toevoegt aan een wijn. Wordt de alcohol eruit gehaald, dan verdwijnen ook veel van de componenten, behalve de alcohol, die van een wijn een wijn maken. Daarbij komt dat alcoholvrije wijn vaak zoeter smaakt dan een normale wijn. Ook dat komt omdat de smaakbalans anders is door het onttrekken van de alcohol. Het is dus niet per definitie een wijn met meer suiker. 

Bekijk het gehele assortiment rode wijnaanbiedingen van de Wijnbeurs

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle rode wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor rode wijn
Naar boven