Welkom wijnliefhebber!

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

De winnende 'Grand Cru' modellen van 2015

Sinds twee jaar beschikt het Vatencollectief over deze ‘eigen kelder’ waar de geselecteerde Franse wijnen voor u worden opgevoed. En wel door de dynamische Nederlandse wijnmaker Floris Lemstra. Floris is een deskundig en gepassioneerd wijnmaker, die het vak leerde in de Bourgogne. Waar hij 17 jaar lang verantwoordelijk was voor het maken en opvoeden van de grote Bourgognes in verschillende kelders van de Côte de Beaune en Côte de Nuits.
 
Model Meursault
Model Médoc
Model Saint Émilion Pomerol
Model Super Tuscan
Model Oude Knoest

 
Model: 'Meursault'

Geselecteerd: 2015 'Domaine des Fraisses' Chardonnay IGP Pays d'Oc Frankrijk

 
 
 
De Chardonnay komt dit jaar van Domaine des Fraisses. Een klein familiedomein in het dorpje Arquette en Val in de Val de Dagne vallei, 24 kilometer van Carcassonne aan de voet van de berg Alaric bij Corbières. Deze vallei is de op één na zonnigste van Frankrijk, wat in het topjaar 2015 zorgde voor perfect rijpe Chardonnay-druiven.

Door de hoge ligging van de wijngaarden tot wel 400 meter boven zeeniveau, is het klimaat hier door de wind en de koele nachten ideaal voor Chardonnay. Zeker in een warm jaar als 2015. Want de Chardonnay was dit jaar zó rijk, dat het behoud van fraîcheur in de wijn van optimaal belang was. En dat is op Domaine des Fraisses uitstekend gelukt. Overigens met veel extra werk. Want vlak voor de geplande datum werd de oogst door een stevige plens regen met twee weken uitgesteld. En moesten alle planten handmatig worden ontbladerd (‘effeuillage à la main’), zodat de wind de druiven weer goed kon droog blazen. De druiven werden daardoor pas half september, maar in extreem rijpe conditie, binnengehaald. Een absolute top-oogst. Waardoor dit wel eens het rijkste ‘Meursault’ model ooit zou kunnen worden.

Pneumatisch pers, skincontact maceratie om extra aroma’s uit de schillen te halen voor de persing. Vinificatie bij 18°C en gisting op vat. Rijping op 50% nieuwe en 50% één jaar oude eiken vaten van 225 liter. Wijnmaker Floris Lemstra ‘wiegt’ de vaten met de hand heen en weer: zo wordt er een delicate ‘batonnage à la main’ toegepast (zie foto). Hierdoor mengen alleen de fijne ‘lies’ zich met de wijn, waardoor je een elegante fruit extractie krijgt met een mooie vettige textuur. De nieuwe vaten komen van kuiper Baron (sinds 1875)en zijn gemaakt van Amerikaans eiken dat eerst 36 maanden in Charente werd gedroogd. De wijn blijft op vat tot vlak voor de botteling komend najaar.
Proefimpressie van het vat
Intens licht goudgeel van kleur. Met bijzonder rijpe, rokerige aroma’s van perzik, citrus, licht getoast hout en ceder. En een stevige vleug brioche en vanille van het eiken. Zeer Bourgondisch. Vol en krachtig met rokerige citrus, ananas en mooie frisse zuren. Verleidelijk complex en rijk als een Meursault. Na voltooiing van zijn vatrijping zal deze Chardonnay kunnen wedijveren met menig grote Bourgogne. 100% Chardonnay. 13% alc.

 

Model: 'Grand Cru Medoc'

Geselecteerd: 2015 'Med & Oc' Cabernet-Sauvignon - Merlot IGP Pays d'Oc Frankrijk

 
 
 
Voor het maken van een mooie Cabernet gedomineerde wijn naar het Model van de grote Médocs, werd gezocht naar een ‘terroir’ dat lijkt op dat van de Médoc. Dus naar een wijngaard met een koele ligging en een bodem vol stenen, kalk en zanderige klei. Ideaal voor Cabernet om lang op te kunnen rijpen met behoud van fraîcheur.

Dat terroir vonden we iets ten westen van Limoux, in de Vallée de Cougaing, vernoemd naar het riviertje de Cougaing. De Merlot-druiven komen van wijngaarden op 150 meter hoogte met een iets warmer ‘terroir Méditerranéen’ klimaat. Door de invloed van de Mediterrane hitte worden de druiven hier iets eerder rijp dan gemiddeld, wat in een warm jaar als 2015 voor de vroeg rijpende Merlot gunstig is. De Cabernet komt van een terroir met veel klei en kalk op zo’n 300 meter hoogte. Het klimaat wordt hier beïnvloed door de westelijke wind vanuit de koele Atlantische kust, waardoor de druiven twee weken later rijp zijn. Wat weer ideaal is voor de laat rijpende Cabernet. Dit koele terroir staat in Limoux bekend als ‘terroir Océanique’. De wijn ontleent zijn naam dus aan beide terroirs, ‘Méditerranée & Océanique’. De Cabernet en de Merlot werden apart gevinifieerd. En na een traditionele lange vergisting op vat gelegd.
Proefimpressie van het vat
Intens paars/rood met ondoorzichtige kern. Topkleur. Nu al verleidelijk van geur met rijpe cassis, diep kersenfruit en luxe nuances als ceder, cacao en rokerige vanille van het eiken. Indrukwekkend rijk van smaak met dik cassisfruit, fraîcheur, rokerig eiken en een vette, romige textuur die doet denken aan het droomjaar 1982. Complexe klasse Cabernet met Grand Cru allure. Grote belofte. 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot. 13% alc. Oplegbaar tot 2025.

 

Model: 'Grand Cru Saint-Emilion / Pomerol'

Geselecteerd: 2015 'Les Vignes Hautes' Merlot-Cabernet IGP Pays d'Oc Frankrijk

 
 
 
Om een mollige Merlot gedomineerde wijn te verkrijgen die in de buurt komt van de grote wijnen van Pomerol en Saint-Emilion zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een ondergrond van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht kan vasthouden.

Na lang zoeken vonden we een prachtwijn van een wijngaard zo’n 20 kilometer ten zuiden van Limoux in een gebied dat ‘La Haute Vallée de l’Aude’ heet. Een wat koeler gebied aan de voet van de Pyreneëen. Deze Merlot komt van een kleine wijngaard op de top van de heuvel op 400 meter hoogte genaamd Les Vignes Hautes. Ondanks de hitte van topjaar 2015 viel hier voldoende regen om de wijngaarden van genoeg water te voorzien. Door de hoge, koele ligging konden de Merlot-trossen net zo lang blijven hangen tot zowel sap als schillen volledig rijp waren. Wat in de wijn duidelijk terug komt in de vorm van diep donker Merlot-fruit met een boterzachte textuur. De wijn werd zorgvuldig gevinifieerd, onder strikte temperatuurcontrole om de fruit-aroma’s optimaal te behouden. Door de hogere ligging behielden de druiven de fraîcheur, die dit jaar extra hard nodig was om alle fruitweelde in balans te houden.
Proefimpressie van het vat
Diep paarszwart met ondoorzichtige kern. Met rijp, mollig Merlot-fruit als zwarte kersen, bramen en Cabernet cassis. Het nieuwe, medium getoaste eiken is al duidelijk aanwezig en verrijkt het dikke fruit met luxe elementen als vanille, ceder en mokka. De intensiteit van het fruit en de zijdezachte tanninestructuur beginnen al goed te versmelten met de mollige Merlotweelde en de mokka vanille toets van het eiken. Volromige, rijk gebalde mokka Merlot die door zijn 12 maanden vatrijping nog breder en complexer zal worden. 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon. 13% alc. Oplegbaar tot 2025.

 

Model: 'Super Tuscan'

Geselecteerd: 2015 'Poggio Nardone Cuvée 220' IGT Rosso Toscane Italië

 
 
 
Dit jaar komt de rode ‘Super Tuscan’ uit de kelder van Poggio Nardone, waarmee dit domein met zijn Rosso Toscana, Cuvée 220, zijn faam als één van de beste producenten van Italië waarmaakt.

Poggio Nardone, ligt in het beroemdeToscaanse dorpje Montalcino. De wijngaarden strekken zich uit over heuvels van 350 meter boven zeeniveau. Het perceel waar de geselecteerde wijn vandaan komt, ligt in Maremma vlakbij de kust op 220 meter hoogte. Vandaar ‘Cuvée 220’. De bodem heeft een goed drainerende toplaag, en bestaat uit zandsteen en oeroude kwarts-riffen, waardoor hij rijk is aan mineralen. Door de vele zonuren worden de druiven hier goed rijp. De verkoelende zeewind zorgt ervoor dat het niet té heet wordt, en blaast de druiven bij regen snel weer droog. De 2015 Cuvée 220 is voor het grootse deel gemaakt van dé ster-druif van de oogst: de Cabernet Sauvignon. Dat 2015 ook hier een topjaar is bewijst de hoge kwaliteit van de Sangiovese met zijn zwoele zoete kersenfruit én uitbundige aromatische karakter. Een partij volromige Merlot maakt de wijn tot slot compleet. Alle druiven werden apart gevinifieerd bij een temperatuur van maximaal 30°C. Met een wijnbereiding die gericht was op complexiteit, kracht en balans. De wijn ligt nu twee maanden op Franse eiken vaten. De finale blend is nog niet gemaakt, maar wordt grotendeels Cabernet, aangevuld met Sangiovese en Merlot.
Proefimpressie van het vat
Indrukwekkend vet paarsrood met ondoorzichtige zwarte kern. Rijk en geconcentreerd van geur met vette cassis, zwoel kersenfruit, getoast eiken en die voor Toscane zo typerende aardse specerijen. Nu al toegankelijk – wat ook bij grote jaren als 1982 en 2000 het geval was. Natuurlijk nog wel iets rul van structuur, maar zal zich na 12 maanden rijping op eiken ontwikkelen tot een complexe ‘Super Tuscan’. De ceder en mokka van het Franse eiken moeten nog verder integreren, maar vullen de fruitrijkdom en vette structuur van de wijn nu al opvallend goed aan. Bijzondere Toscaan met groot potentieel uit topjaar. Waarschijnlijk 50% Cabernet, 30% Sangiovese and 20% Merlot. 14% alc. Wordt in totaal 12 maanden gelagerd op de vaten van het Vatencollectief. Oplegbaar tot 2025.

 

Model: 'Oude Knoest'

Geselecteerd: 2013 'Rompesado Viñedos Centenaria' Tinta de Toro DO Toro Spanje

 
 
 
Om kans te maken op iets heel moois voor onze ‘Oude Knoest’ selectie, schreven we alleen boeren aan met zéér oude wijngaarden. Met stokken van minimaal 60 tot zelfs ouder dan 100 jaar.

In de finale proeverij stond een 40-tal proefflessen op onze proeftafel. Afkomstig uit Frankrijk, Spanje en Italië, gemaakt van wijnstokken van 60 tot meer dan 100 jaar oud. Per inzending bleek het beschikbare volume klein, maar de kwaliteit in het glas hoog. De allermooiste wijn was een verbluffend rijk geconcentreerde kanjer uit Toro met de vreemde naam ‘Rompesedas’. Dit bleek de naam van de wijngaard te zijn, waar de wijn vandaan kwam. Een akker met oeroude ‘bushvines’ van meer dan 100 jaar oud, die vaak nog maar enkele trossen per stok geven, maar met een extreem hoog concentraat aan fruit. Slechts 2000 kilo druiven per ha. (Voor één liter rode wijn is 1,3 kg. druiven nodig, waardoor het rendement slechts 15 hl/ha is!) Rompesedas betekent letterlijk: ‘gebroken zijde’. Vernoemd naar het touw van gewoven zijde dat vroeger werd gebruikt voor de emmers, waarmee water uit de putten werd gehaald om deze bushvines mee te besprenkelen. Door het schuren van het touw langs de stenen putrand, bleek het touw vaak te breken! Bushvines zijn oude niet door ijzerdraad geleide wijnstokken die met hun wilde bladerstruik een soort ‘bush’ vormen.
Proefimpressie van het vat
Massief rood/paars/zwart met ondoorzichtige kern. Topkleur. Intens diep van geur, vol donker bosfruit, kirsch, zoetkruidig eiken een een vleug cacao. Krachtig en volromig van smaak met giga-geconcentreerd fruit als zwarte kers, braam en cassis. Afgerond met choco, toast en vanille. Alles prachtig in balans. Imponerende, complexe grootheid met body. 100% Tinta de Toro (Tempranillo) van viñedos Centenarios (100 jaar oude stokken). 6 maanden gerijpt op Frans en Amerikaanse eiken. 14,5% alc. Nu al heerlijk. Decanteren aanbevolen. Oplegbaar tot 2025.

Klantbeoordelingen

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.

Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn bezorgen, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...


Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en meer dan 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Volg ons

'Geen 18,
geen alcohol'

Lid van

    
Bel direct de klantenservice

'Geen 18,
geen alcohol'