Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Oostenrijkse wijn

Filter 3 resultaten

3 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. Pure Grüner Veltliner
    2022 | Oostenrijk | Niederösterreich
    Waardering:
    88% 100 0
    (13)

    Een Oostenrijkse aanwinst in onze collectie. Frisse citrus, fruitig en met zo’n typisch wit pepertje. Een Grüner Veltliner zoals een Grüner Veltliner bedoeld is.

    • Smaakprofiel
      Licht, fris & strak
    • Druivenras
      Grüner Veltliner
    Normale prijs 8,99 Speciale prijs 6,99
    Je bespaart
  2. Setzer 'Golden' Grüner Veltliner
    2023 | Oostenrijk | Weinviertel
    Waardering:
    82% 100 0
    (9)
    Kan het nog beter? Ja, blijkbaar wel! Dacht je dat de 2022 'Golden' Grüner al goed was, dan moet je de 2023 eens proeven! Rijk gefruit en fris met een peperige crunch.
    • Smaakprofiel
      Licht, fris & strak
    • Druivenras
      Grüner Veltliner
    Normale prijs 10,99 Speciale prijs 9,49
    Je bespaart
    • Setzer 'Ried Kronberg' Grüner Veltliner Reserve
    Setzer Gruner Veltliner Reserve
    Dit product is niet op voorraad
    2022 | Oostenrijk | Weinviertel
    Waardering:
    93% 100 0
    (3)
    |

    Indrukwekkend mooie en rijke Grüner Veltliner uit het absolute topjaar 2022 en afkomstig van één van de beste wijngaarden van het tophuis Setzer. 19/20 punten!

    • Smaakprofiel
      Intens, rijk & complex
    • Druivenras
      Grüner Veltliner
    15,49

3 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk behoort tot de klassieke wijnlanden en de wijnbouw gaat ver terug. Toch dacht men lange tijd niet direct aan Oostenrijk als wijnland. Sommige wijnprofessionals noemen het land een van de grootste verrassingen in de wijnwereld van de laatste jaren. Van een vrij onbekend wijnland met een weinig goede reputatie is Oostenrijk uitgegroeid tot een land waar een breed aanbod aan kwalitatief goede wijnen wordt gemaakt.

Meer over wijnen uit Oostenrijk 

Vraag aan een wijnkenner naar dé Oostenrijkse wijnsoort en hij zal Grüner Veltliner antwoorden. Deze druif kan hele diverse wijnen opleveren, afhankelijk van de streek waarin hij groeit en hoe rijp hij is ten tijde van de oogst. Als de Grüner Veltliner vroeg wordt geoogst, geeft dat droge, frisse en vooral ‘pittige’ wijnen met iets peperigs en kruidigs, waarin ook veel mineraliteit en fruit te ontwaren is. Maar, zijn de druiven al wat rijper als ze geoogst worden dan ontstaan er meer volle, rijke en zoete wijnen waarin exotisch fruit en iets rokerigs naar voren komt.

Hoofdgebieden en streken

Oostenrijk is onderverdeeld in 4 wijngebieden: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Deze 4 regio’s zijn weer onderverdeeld in 16 wijnstreken. Niederösterreich is de belangrijkste productieregio en is onderverdeeld in 5 gebieden: Weinviertel, Thermenregion, Wachau, Kremstal en Kamptal en Donauland-Traisental-Carnuntum. Het gehele gebied ligt in het oosten van Oostenrijk en wordt doorkruist door de rivier de Donau. In Weinvertel wordt 30% van alle wijn die in Oostenrijk geproduceerd wordt gemaakt. Op de wijngaarden die 16.000 hectare in beslag nemen, worden vooral witte wijndruiven verbouwd. De wijnen die deze opleveren zijn droog, licht en scherp en moeten zeer jong gedronken worden.

Oostenrijkse ijswijn

Eiswein, ofwel ijswijn, is zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van deze wijnsoort is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn als ze bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst worden. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze weinig voorkomende weersomstandigheden maken dat de wijnen zeldzaam zijn.

Oostenrijkse rode wijn

Grüner Veltliner staat bekend als dé witte druif en de trots van Oostenrijk, maar vergeet ook zeker de Blauer Zweigelt niet: de belangrijkste blauwe druif waarmee rode wijn uit Oostenrijk gemaakt wordt. Jonge Zweigelt wijnen bevatten aroma’s van rood fruit en zijn soepel van smaak. Oudere Zweigelts hebben aroma’s van gedroogde pruimen, specerijen en ondergingen houtrijping voor een complexere en stevige smaak.

Oostenrijkse witte wijn

De meeste droge witte wijn uit Oostenrijk, wordt gemaakt van Grüner Veltliner. Deze druif levert droge witte wijnen die heel divers kunnen zijn, afhankelijk van de streek waarin hij groeit en hoe rijp hij is ten tijde van de oogst. Als de Grüner Veltliner vroeg wordt geoogst, geeft dat droge, frisse en vooral ‘pittige’ wijnen met iets peperigs en kruidigs, waarin ook veel mineraliteit en fruit te ontwaren is. Maar zijn de druiven al wat rijper als ze geoogst worden dan ontstaan er meer volle, rijke en zoete wijnen waarin exotisch fruit en iets rokerigs naar voren komt.

filters
Naar boven