Welkom wijnliefhebber!
  • Meer...Minder...
  • Meer...Minder...

Aanmelden Nieuwsbrief

Al 70.000 mensen gingen u voor!

Klantbeoordelingen

Viognier

Viognier

Viognier wijnen hebben veel body en allure. De gemeente Condrieu in de Franse Rhône is de basis voor Viognier druif. Ruim 150 ha wijngaard is uitsluitende beplant met Viognier druiven. Naast dat er mooie witte wijnen van gemaakt worden, wordt Viognier ook vaak gebruikt om te mixen met blauwe druiven zoals Syrah. Uit onderzoek is gebleken dat Viognier familie is van de Italiaanse Nebbiolo druif. » Lees meer
viognier online
 

De 2017 Blanc de Blancs wijn van Domaine de La Jasse is krachtig en verfrissend van smaak, gemaakt van geconcentreerde Chardonnay en aromatische Viognier druiven. Al jaren is deze Franse witte wijn uit de Pays d'Oc groot favoriet door zijn stuivende en fruitrijke karakter.
Smaakprofiel Wit: Licht, fris en strak Licht, fris en strak
Van € 9,99 Voor € 8,49
Direct leverbaar
Ledenprijs € 7,99 per fles
Beoordeling
La Coupole staat naast sappig gekruide rode wijnen uit de Pays d'Oc ook al jaren garant voor gefruite witte wijnen uit deze streek. De witte wijn Riche Blanc met Chardonnay en Viognier van de ongekend geconcentreerde 2017 oogst bewijst dat weer: breed, levendig en licht exotisch van smaak.
Smaakprofiel Wit: Licht, fris en strak Licht, fris en strak
€ 8,99
Direct leverbaar
Ledenprijs € 8,49 per fles
Beoordeling

Viognier

De Viognier is met stip de rijzende ster onder de witte druivenrassen. De druif is minder bekend dan de geroemde Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar het wint terrein. De wijn heeft haar oorsprong in het Franse Rhônegebied en is inmiddels in meerdere delen van de wereld aangeplant. De Viognier druif is vol, zacht en heeft veel allure. Het brengt herkenbare geuren van gedroogde abrikoos, bloesem en perzik voort.
 

Oorsprong van de Viognier druif

De echte oorsprong van de Viognier druif is niet helemaal zeker. Het verhaal gaat dat de Romeinen deze druivensoort hebben meegenomen naar het Franse Rhônegebied. Dit bleek een perfect gebied voor de Viognier druif. Op de steile wijngaarden van Cordieu was dit zelfs de enige toegelaten druif. Toch heeft de druif het erg zwaar gehad. In de jaren ’60 was de Viognier zelfs bijna uitgestorven. De wijngaard in de Cordieu verbouwde toen nog slechts 8 hectare. Vanaf de jaren ’80 heeft het druivenras een comeback gemaakt. De wijngaard in de Cordieu breidde zich uit tot meer dan 100 hectare en het ras verspreidde zich verder over de wereld.


 
De druif wordt tegenwoordig veel aangeplant in Languedoc in Californië, maar ook in de nieuwe wereld zoals in Chili, Zuid-Afrika en Australië. De bekendheid van de Viognier wijn is ook mede gekomen door de wijnmakers uit de nieuwe wereld. Zij zochten een alternatief voor de Chardonnay. Ze zochten een volle wijn, maar zonder een overheersende houtsmaak. De Viognier paste precies in dit plaatje. Deze wijn kon daarmee onder een breder publiek verkocht worden. 
 

Een echte diva

Viognier is een echte diva. De druif heeft veel allure en is kieskeurig. Het is een moeilijke druif om te verbouwen. Dit komt doordat de druif alleen houdt van een arme, kalkrijke en granieten bodem. Daarbij komt dat de druif precies rijp moet zijn om geoogst te worden. Precies rijp wil zeggen dat de Viognier druif een suikergehalte heeft met een potentieel alcoholgehalte van 13%. Te vroeg oogsten zorgt voor een neutrale en aromaloze wijn en te laat oogsten maakt de wijn log en onfris door het hoge suikergehalte. Wijnboeren dienen het rijpingsproces van de Viognier druif dus goed in de gaten te houden. Als de rijping perfect is, levert deze druif een heerlijk volle wijn met zachte fruittinten.
 

De smaken van de Viognier druif

De smaak van Viognier wijn is herkenbaar. De wijn is vol, rond, zacht en vrijwel altijd droog. Het heeft een fruitige smaak met aroma’s van abrikoos, perzik en honing. Daarbij is het alcoholgehalte van deze wijn vrij hoog en heeft het weinig zuren. In tegenstelling tot de Chardonnay druif wordt dit ras vrijwel nooit op hout gerijpt. Viognier en houtrijping gaan niet goed samen. De frisheid en zachtheid van de wijn wordt dan overheerst door een houtsmaak. Dit maakt de wijn log en onfris. Aangezien de Viognier geen houtrijping doormaakt, is het een erg toegankelijke droge witte wijn. Het kan daarom goed gebruikt worden als alternatief voor de frisse, droge Sauvignon en de zachte, soepele Chardonnay wijn.
 

Passende gerechten bij Viognier

De toegankelijke Viognier ontwikkelt zich goed op de fles en past goed bij meerdere gerechten. De wijn met veel body en zachte fruittinten past bijvoorbeeld uitstekend bij gekruide gerechten. De Thaise en Vietnamese keuken lenen zich hier goed voor. Ook is de wijn uitermate geschikt bij romige gerechten. Romige Franse kazen of romige pasta’s gecombineerd met Viognier wijn is het helemaal. Wilt u ook eens een Viognier wijn proberen? Bekijk dan het Viognier assortiment van de Wijnbeurs.

Klantbeoordelingen

100% Proefgarantie

De Wijnbeurs garandeert de kwaliteit van al haar wijnen. Mocht een wijn niet aan uw verwachting voldoen, dan krijgt u die zonder problemen vergoed. U kunt uw wijn laten vervangen of geld terug ontvangen.

Meer over proefgarantie...

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of is er iets niet duidelijk? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u alles over ruilen & retouren, wijn bezorgen, lidmaatschappen en nog veel meer.

Naar veelgestelde vragen...


Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW

de Wijnbeurs

De online wijnwinkel waar u al jaren eenvoudig kunt wijn bestellen. Met ruim 40 jaar ervaring en meer dan 40.000 trouwe leden, de nummer 1 voor al uw wijnwensen.

Meer over de Wijnbeurs...

Volg ons

'Geen 18,
geen alcohol'

Lid van

    
Bel direct de klantenservice

'Geen 18,
geen alcohol'

  • Meer...Minder...
  • Meer...Minder...