Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Amarone

Filter 1 resultaat

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella
    Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella
    2018 | Italië | Veneto
    Waardering:
    100% 100 0
    (1)
    |

    Amarone op zijn best: rijk geconcentreerd, weelderig en krachtig vol kersen, chocolade, karamel en specerijen. Kreeg van Maroni de prachtige score van 98/99 punten.

    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Corvina, Corvinone, Rondinella
    36,99

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Amarone wijn

Sommige wijnen uit Italië genieten een status aparte. Eén van die wijnen is de droge rode wijn Amarone. Een complexe wijn die zich kan scharen tussen al die andere beroemde Italiaanse wijnen als Barolo en Brunello di Montalcino. Amarone della Valpolicella is een intense, rode Italiaanse wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Een methode die ook appassimento wordt genoemd. De wijn is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto en is één van de meest prestigieuze rode wijnen van die regio. De wijn wordt voornamelijk gemaakt van de druif Corvina. De druiven worden na de oogst gedroogd wat zorgt voor een geconcentreerde wijn met veel body. 

De smaak van Amarone

Amarone is zeer geschikt om te bewaren en kan soms wel 15 jaar in de kelder liggen. Het is een sterk geconcentreerde wijn met een volle smaak, die bij het ouder worden een fluwele afronding krijgt. De Amarone is een voortreffelijke begeleider van belegen tot pittige Hollandse kaassoorten en de blauw aderige, romige Italiaanse Gorgonzolakaas. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage (15 à 16%) en een minimale lagering van drie jaar op fust. Dergelijke wijnen worden ook wel passito wijnen genoemd. Een Italiaanse benaming voor krachtige wijnen die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van ingedroogde druiven. Dit gaat ook op voor die andere Valpolicella wijn, de zoete Recioto. De druiven rijpen lang aan de stok totdat ze indrogen of worden bij volledige rijpheid te drogen gehangen in schuren of op matten gelegd. Door het verdampen van het vocht ontstaat er naar verhouding een hoog suikergehalte. Deze suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol, vandaar ook het hoge alcoholpercentage. Bij de Recioto stopt de vergisting eerder, wat resulteert in een zoete wijn.

Amarone della Valpolicella

De wijnmakers uit Veneto zochten een manier om de body, complexiteit en alcoholgehalte van de wijn te verhogen. De wijnen van lokaal geteelde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara kunnen namelijk soms te lichte wijnen produceren. De wijnboeren gingen zich focussen op natuurlijke suikers en aroma’s door de druiven te drogen na de oogst. Deze techniek bleek zeer succesvol. Eerder werd dit alleen gedaan voor de productie van zoetere wijnen, zoals die nu bekend staat als Recioto Della Valpolicella. De vroege Amarone wijnen werden dan ook gezien als foute Recioto wijnen waarvan de gisting maar niet stopte. Dit resulteerde in een droge wijn in plaats van de gewilde zoete wijn. Toch kreeg deze stijl uiteindelijk erkenning en respect en heeft inmiddels het DOCG keurmerk. Amarone komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Met ‘–one’ van Amarone doelt men op een indrukwekkende grootte of volume. 

Amarone druiven

Voor het maken van een Amarone wijn wordt hoofdzakelijk de Corvina druif gebruikt. De druiven worden geplukt in trossen en bewaard in kamers met een lage luchtvochtigheid. Het drogen van de druiven kan wel 100 tot 120 dagen duren en zelfs 4 tot 6 maanden voor de Recioto. De Amarone Classico komt uit enkele gemeentes van de Valpolicella streek. De andere Amarone wijnen kunnen uit meer gemeentes komen. Om er zeker van te zijn dat de wijn uitsluitend van Corvina (tussen 45% en 95%), Corvinone (tot 50%) en Rondinella (tussen 5% en 30%) druiven wordt gemaakt, is Amarone sinds 2005 een DOCG en wordt er streng toegezien op het naleven van de regels. Voor Valpolicella Ripasso DOC worden de schillen van de ingedroogde druiven van de Amarone gebruikt. Die worden aan jonge Valpolicella wijn toegevoegd om die wijn nog een keer te laten gisten. Dat resulteert in een veel krachtigere en kleurrijke Valpolicella wijn. Een meer frisse en lichte rode wijn die ook van deze druiven kan worden gemaakt is de Bardolino.

Wat te eten bij Amarone wijn?

Bij het combineren van Amarone met eten is het belangrijk om rekening te houden met de sterke smaak van de wijn. De intensiteit van Amarone gaat erg goed samen met rood vlees, zoals biefstuk, lamsvlees en wild. Ook kan de wijn gecombineerd worden met sterke, gerijpte kazen zoals Parmigiano-Reggiano, Pecorino of oude Gouda. Verassend genoeg gaat Amarone ook erg goed samen met chocolade, vooral met donkere chocolade. De bitterzoete smaken van de chocolade vullen de rijke, gedroogde fruittonen aan uit de wijn.

Amarone wijn kopen 

Graag eens een Amarone proeven en bestellen? In de proefnotitie is precies terug te vinden wat voor wijn je in je glas kan verwachten. Ook kan je in één oogopslag de serveertemperatuur, het alcoholpercentage en de op dronk tot datum zien. Wijn en spijs combinatie tips worden ook gegeven zodat je naast een heerlijk glas wijn, kan genieten van een passend gerecht.

filters
Naar boven